Osviežujúca dávka napätia v DPOH

25.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Agatha Christie - meno, ktoré v nás dnes predsa len evokuje už čosi celkom iné ako u jej čitateľov pred polstoročím. Zlosynovia z jej majstrovských príbehov pôsobia neškodne, až priateľsky popri podobách zla a hrôzy, ktoré vyprodukovala moderná literatúra a kinematografia.

Spôsoby, akým zlo človeka v jej románoch likviduje, sú dnes pre nás smiešne, neúčinné. Keď sa nám povie Agatha Christie, vonia to skôr pripomienkou zašlej módy a účesov, životného štýlu, móresov, neopakovateľného humoru.

Nostalgii po starých dobrých časoch neodolali ani v Činohre SND, a zdá sa, že aj takýto dôvod výberu hry môže niekedy celkom dobre fungovať. Jeden z najznámejších príbehov Agathy Christie vôbec - Desať malých černoškov, účinkuje tesne pred letnými divadelnými prázdninami naozaj s  presnou dávkou noblesy a šarmu 30. rokov, neodmysliteľného napätia, ale aj zvláštneho, mrazivého humoru a irónie na spôsob „maestra Christie“. A hoci pri poslednej premiére sezóny v DPOH dostali so „zaprášenou“ detektívkou neobvyklú príležitosť aj autori scény (Aleš Votava) a kostýmov (Milan Čorba), zďaleka nešlo len o povyťahovanie relikvií z „inej“ doby. Na to sú hry Agathy Christie príliš šokujúce a inteligentné.

Zdá sa, že režisér predstavenia Martin Huba si ani nemohol vybrať lepšie, keď už dlhší čas hľadal hru prešperkovanú vzácnym konverzačným humorom a núkajúcu hneď niekoľko originálnych postavičiek posúvaných s veľkou zručnosťou po šachovnici zločinu. V tajomnej vile na opustenom ostrove sa zíde desať ľudí, ktorí postupne zomierajú rukou jedného z nich. Vrah by mal teda celkom zákonite zostať jediný nažive. No väčšina z nás aj tak vie, že mŕtvol je na ostrove napokon desať...

Priznajme si, že toto už dnes na detektívkach A. Christie nie je pre nás to najpodstatnejšie. Napokon, to, čo nás na nich priťahuje, vedela dopredu už sama autorka: „Asi by som dnes nechcela byť mladá. Za mojich čias sme viedli taký báječný, záhaľčivý život. Mala som dosť času na fantazírovanie a premýšľanie, veľa sa chodievalo na pikniky, na večierky. Dnes sa každý tvári, že je strašne zamestnaný a cítil by sa asi vyradený, keby nebol zaneprázdnený.“

Alexandra Tinková

V inscenácii Desať malých černoškov dostali vedľa starších kolegov veľkú príležitosť herci najmladšej generácie. Na snímke zľava Helena Krajčiová, Milan Mikulčík, Juraj Kemka, Zuzana Fialová, Richard Stanke.
FOTO - Jana Nemčoková

Páčil sa vám článok?