V centre Bratislavy pribudnú nové atrakcie

25.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Tohtoročné Staromestské Kultúrne leto odštartuje už v sobotu 19. júna tradičná Korzo party, tentoraz v duchu folku a world music. Počas sobotného večera vystúpia v uliciach historického centra Bratislavy slovenské a české skupiny Štyřlístek, Medart Missael, Arzén, Garasshoppers a Pressburgrass.

Vyvrcholením prvého dňa kultúrneho leta bude koncert írskej skupiny The Cassidy´s na Hlavnom námestí, ktorého súčasťou bude aj vystúpenie skupiny Nový album a tanečného súboru Petronella.

V nedeľu 20. júna bude Hlavné námestie patriť Bratislavským hrám korunovačným, ktoré sa budú niesť v znamení hľadania kráľa a kráľovnej. Tými sa však môžu stať len dievčatá a chlapci vo veku do 13 rokov. Všetkých kandidátov na kráľovský pár čaká súťaž v siedmich kráľovských cnostiach. V predposlednej skúške 10 najšikovnejších chlapcov vyberie 10 najočarujúcejších dievčat a v poslednej sa rozhodne, kto bude kráľom a kto kráľovnou.

Kráľovskú dvojicu čaká okrem slávnostnej korunovácie aj veľa krásnych obradov. Nakoniec sa bude pasovať za rytierov a tancovať kráľovský tanec. Korunovačné popoludnie ozvláštnia šermiarske súboje, ukážky historických remesiel, tanec a hudba, ale aj sprievod 20 v Bratislave korunovaných kráľov a kráľovien, ktorý sa vydá z Hlavného námestia k Dómu sv. Martina.

Súčasťou tohtoročného Kultúrneho leta v Starom Meste bude už štvrtý ročník výstavy Socha a objekt, ktorá bude prezentovať tvorbu 40 umelcov zo Slovenska, Čiech, Rakúska, Francúzska, Veľkej Británie, Maďarska, USA, Nemecka a Talianska. V uliciach, dvoroch a na námestiach Starého Mesta sa okrem sochárskych výtvorov stretneme i s viacerými svetelnými inštaláciami.

Na korze nebude chýbať ani laserový lúč, ktorý sa ťahá od Michalskej veže až po Rybársku bránu. K atrakciám v Starom Meste tento rok pribudne atraktívne nasvietenie Rolandovej fontány na Hlavnom námestí a kovová mreža na Laurinskej ulici pred Divadlom P. O. Hviezdoslava. Tá bude symbolizovať Laurinskú bránu, ktorá tu kedysi stála a ktorej zvyšky našli pamiatkári počas minuloročného dláždenia ulice.

(mil)

Polorozpadnutý dom na Rudnayovom námestí, ktorý stojí v bývalej priekope medzi mestskými hradbami, skrášľujú výtvarné práce žiakov Základnej umeleckej školy z Pezinka.
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?