Vyvrcholením folkovej Korzo party bude koncert The Cassidys na Hlavnom námestí

24.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Presne pred rokom vystúpila v Bratislave populárna írska folková skupina The Cassidys. Počas dvojhodinového koncertu vtedy roztancovala takmer tisícový dav.

Nezabudnuteľný večer inšpiroval starostu Starého Mesta Andreja Ďurkovského a bratov Nortonovcov z Irish Pubu Dubliner, aby zorganizovali reprízu koncertu The Cassidys na Hlavnom námestí. Tohtoročný koncert bude vyvrcholením folkovej Korzo party v sobotu 19. júna o 20.00 h. Skupinu budú sprevádzať aj traja írski tanečníci a bratislavský tanečný súbor Petronella.

The Cassidys, alebo Na Casaidigh, ako znie názov skupiny v rodnom gaelickom jazyku, je rodinná hudobná skupina, ktorá hrá tradičnú írsku ľudovú hudbu. V rodnom Írsku vystupovala na takmer každom dôležitom hudobnom podujatí či už pred preplneným hľadiskom National Concert Hall v Dubline alebo v opere v Belfaste a Corku. Počas koncertného turné po Anglicku hrala aj v slávnej Royal Albert Hall v Londýne.

The Cassidys sa pravidelne starajú o oficiálny hudobný program počas dôležitých štátnych návštev na pozvanie írskej vlády. K najväčším patril koncert pred stotisícovým davom v strede Dublinu počas návštevy amerického prezidenta Billa Clintona. Skupina hrala aj na schôdzkach ministrov zahraničných vecí a guvernérov národných bánk členských krajín Európskej únie či v rámci programu návštevy pápeža Jána Pavla II. v Írsku.

V posledných rokoch sa skupina orientuje na vystúpenia v Spojených štátoch, kde sú veľmi populárni. V USA absolvovali jedenásť turné, objavili sa na koncerte Irish Gala v slávnej newyorskej Radio City Music Hall a v Katedrále svätého Patricka. Doterajším vrcholom bola šnúra 50 koncertov po Spojených štátoch zakončená predstavením v slávnej Carnegie Hall v New Yorku. Posledné štvormesačné turné v USA absolvovali The Cassidys pred necelými dvoma mesiacmi. Mimochodom, už rok dopredu bolo beznádejne vypredané.

Írska folková skupina The Cassidys doteraz vydala šesť vlastných albumov. Zoskupenie má šesť členov. Aongus hrá na husle a akordeón, Seathrún na klávesy, Odhrán na tzv. Uileannské gajdy, flautu a husle, Fionntán na husle a mandolínu, Feargus na gitaru a Ciarán na basgitaru. Každý zo skupiny sa podieľa aj na vokáloch.

(miv)

Páčil sa vám článok?