Nezvyčajný príbeh očami dvoch sestier

24.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Vznešená hudba, vždy priťahujúce obrázky zo života „vykoľajených“ géniov, súrodenecká láska, večne sa bijúca so vzájomnou rivalitou, exkurz do zamotaných sexuálnych vzťahov, dve výnimočné herečky vo výnimočnom príbehu, na ktorého konci je smrť, a napokon škandál, ktorý prepukol po britskej premiére snímky.

Hilary a Jackie patrí medzi filmy, o ktorých sa dá a bude diskutovať z desiatok uhlov pohľadu a napokon si nikto netrúfne vyniesť jednoznačný „rozsudok“. Film britského režiséra Ananda Tuckera sleduje osudy geniálnej violončelistky Jacqueline du Pré a jej „iba“ nadpriemerne nadanej sestry Hilary, ich vzájomný traumatický vzťah a jeho tragický záver, ktorý sa končí Jacquelininou smrťou. A hoci sme už na odhalenia pochybných, temných stránok aj tých najväčších osobností ľudstva viac-menej zvyknutí, vždy znova nás dokážu omráčiť.

Pobúrení zostali aj obdivovatelia fenomenálnej virtuózky. „Slávna Jackie“ je tu videná aj ako niekto, kto posiela domov iba balíčky so špinavými šatami, ľudí okolo seba zraňuje poznámkami o ich obyčajnosti, požiada sestru o noc s jej manželom... Ako niekto, kto to svoje zázračné čelo a všetky tie koncertné sály vlastne nenávidí.

Príbeh napriek tomu nevyznieva ako obžaloba „nemorálneho génia“. Napriek tomu, že bol sfilmovaný na základe knihy, ktorú napísala práve sestra Hilary, celý čas trpiaca sestrinou „veľkosťou“. Nezvyčajným, odľahčujúcim momentom je totiž rozdelenie príbehu na dve časti: prvú - videnú očami ukrivdenej Hilary, druhú - Jacquelininu, ktorá oveľa viac ako zlá a pyšná bola predovšetkým zmätená a nešťastná vo svojej vzdialenosti od „obyčajných“ ľudí.

Katarzom neriešiteľného vzťahu a obrovskej priepasti medzi dvoma sestrami je vlastne až smrť. Jacqueline du Pré zomiera ako 42-ročná na sklerózu multiplex. A Hilary odpúšťa...

Ak nemáte radi smutné príbehy so sugestívnymi až patetickými koncami, ešte vždy máte aspoň jeden výborný dôvod pozrieť si tento film. V úlohách Hilary a Jackie sa predstavili dve skvelé herečky - Rachel Griffithsová (videli sme ju napríklad vo filme Murielina svadba) a predovšetkým Emily Watsonová, ktorá zažiarila vo výnimočnom snímku Prelomiť vlny.

Alexandra Tinková

V úlohách Hillary a Jackie sa predstavili dve skvelé herečky - Rachel Griffithsová a Emily Watsonová.
FOTO - archív

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie