Mať radosť z objavovania

23.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Už desaťročia je zaužívaným zvykom považovať 18. máj za Medzinárodný deň múzeí. UNESCO a hlavne jeho pridružená organizácia ICOM (Medzinárodná rada múzeí) chce týmto dňom pripomenúť aj tým, ktorí chodia okolo múzeí nevšímavo, že jestvujú. V roku 1999 sa stalo mottom Dňa múzeí “Radosť z objavovania”.

Základným poslaním múzeí je zhromažďovať, zachovávať a prezentovať doklady vývoja prírody a človeka. Špecializovanou skupinou múzeí sú aj múzeá výtvarného umenia, u nás honosne nazývané galériami.

V Bratislave sídlia tri najväčšie múzeá na Slovensku, ale aj mnoho menších. Slovenské národné múzeum, Slovenská národná galéria a Mestské múzeum sú inštitúcie rozdelené na mnoho menších jednotiek so svojimi špecializovanými expozíciami. Patria k nim napríklad Archeologické múzeum a Múzeum kultúry Karpatských Nemcov na Žižkovej ulici. V Bratislave však nájdete aj Krajanské múzeum, Múzeum obchodu, Múzeum telesnej kultúry, Plynárenské múzeum, Múzeum školstva a pedagogiky.

Akcie Medzinárodného dňa múzeí budú tento rok preložené na 16. mája, pričom väčšina múzeí bude otvorená zadarmo. Zaujímavý bude program Historického múzea SNM v Hradnom paláci od 10.00 do 16.00 h, promenádny koncert hudby spred 100 rokov. Koncert vážnej hudby v bývalej barokovej kaplnke Hradného paláca usporiada Hudobné múzeum SNM. Pripravované akcie sú veľmi rôznorodé. Príďte a uvidíte. Možno aj vy pocítite radosť z objavovania.

Štefan Holčík

Páčil sa vám článok?