Moji Bratislavčania mi rozumejú...

23.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

„Všetky moje hry sú tragické, len sa zdajú komické, pretože sú hrozné. Môžem nazvať svoje hry tiež ´komédie človeka´, aj keď si uvedomujem, že ľudské bytie je vlastne ´trúchlohra´...“

Takto uvádza diváka do sveta svojich historiek dramatik Ödön von Horváth, a presne takto jeho Historky z viedenského lesa vidí, cíti a tlmočí v najnovšej premiére divadla Astorka-Korzo´90 režisér Juraj Nvota.

Je niekoľko šťastných, neopakovateľných tvorivých stretnutí a stretnutie tohto dramatika s týmto režisérom (aj keď sa minuli o niekoľko desaťročí) medzi ne patrí. Nečudo, tento nemecky hovoriaci autor s „čudným“ maďarským menom, emigrant, kočovník, ktorý okúsil chuť Belehradu, Budapešti, Viedne, Mníchova, ale aj Bratislavy, hovorí k nám a o nás. Jeho hry sú nasiaknuté všetkými tými stredoeurópskymi traumami a malými šťastiami, každodenným, intenzívnym bytím v tomto priestore. Jeho postavy sú ľuďmi z týchto ulíc, s týmito pocitmi, ktoré zrazu s hercami na javisku prežívame aj my, spomíname, triedime asociácie...

Nvota, okrem toho, že je takisto neodškriepiteľným Stredoeurópanom, má s Horváthom ešte veľa spoločné. Je takisto divadelníkom pocitu, s chuťou opisovať banálne, každodenné ne-príbehy oveľa radšej ako tie veľké, bombastické. Vlastne, žitie týchto postavičiek sa ani nedá opisovať, treba si len sadnúť a nasávať dianie z javiska. Nvota má rád Horváthových anti-hrdinov, „stratené duše“, vie, ako s nimi pohybovať na javisku. Navyše, v Astorke to má „zľahčené“ tým, že v súbore sa mu ponúka niekoľko skvelých typov do Historiek.

Hercov, ktorí inscenáciu s eleganciou im vlastnou zvládli. Marta Sládečková ako atraktívna, no zľahka zatrpknutá slečna trafikantka, Anka Šišková ako krehká, takmer éterická bytosť potácajúca sa medzi svojou zmyslovosťou, intuíciou a zmyslom pre povinnosť a konvencie, Vlado Hajdu ako ´floutek´, každý deň otŕčajúci dlaň s otázkou,  čo mu život ponúkne, Boris Farkaš ako nádherný symbol „len tak z nudy“ nastupujúceho fašizoidného uvažovania... Skrátka - historky zo všedného života. Historky z bratislavského lesa.

Alexandra Tinková

Páčil sa vám článok?