Mesto bude na niekoľko dní opäť v pohybe

23.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

V dňoch 8. až 15. mája sa v Bratislave uskutoční už tretí ročník medzinárodného festivalu súčasného tanca BRATISLAVA V POHYBE.

Pomaly, ale iste sa toto podujatie stáva očakávanou a nezabudnuteľnou tradičnou májovou udalosťou. Bratislavčania a návštevníci mesta totiž majú opäť možnosť dať sa aspoň na pár dní uniesť čarom súčasného tanca, ktorý ako umelecký žáner nemá dlhú existenciu, ale napriek tomu dokazujúcim svoju životaschopnosť.

Tento rok sa festival uskutoční pod záštitou starostu Starého Mesta Andreja Ďurkovského. Spätosť festivalu s mestom bude symbolicky vyjadrená hneď úvodným „site specific“ projektom STARÉ MESTO INAK v podaní študentov VŠMU a nezávislými tanečníkmi, za živého hudobného sprievodu Mango Molas. Od Bibiany až po skryté nádvorie na Laurinskej ulici budú v sobotu 8. mája od 17.00 h predvádzať tanec inšpirovaný a vychádzajúci z atmosféry zákutí, z ktorých niektoré sú známe aj ako turisticky atraktívne miesta, no možno práve nový pohľad ich dokáže premeniť z funkčne a historicky presne daných objektov na súčasť vymyslených či skutočných príbehov. Projektu „site-specific“ bude patriť aj Františkánske námestie, kde sa v nedeľu 9. mája o 17.00 h predstaví rakúska skupina Vis Plastica.

„Je skvelé, že mesto si uvedomilo, že kultúra je nielen dôležitou súčasťou jeho koloritu, ale že ju treba i podporiť. Staré Mesto prichýlilo festival a my dúfame, že sa nám podarí priniesť novú energiu do jeho ulíc, osloviť Bratislavčanov a zároveň ich prilákať na druhý breh Dunaja do Arény,“ hovorí riaditeľka festivalu Miroslava Kovářová. „Festivaly majú svoje korene v komunite. Tie prvé súviseli s náboženskými sviatkami a obradmi, tie súčasné sú prejavom znovuobjavovania komunity, potreby vytvárať miesta stretnutí, potreby spoločného zážitku. Bratislava v pohybe ´99 preto vchádza aj do ulíc mesta, chce odhaliť jeho zákutia, tešiť sa z farieb fasád vynovených domov, oživiť dlho schovávané nádvoria,“ dodáva.

Súčasťou festivalu sú praktické semináre, vedené zahraničnými a slovenskými lektormi. Od 10. do 15. mája sa profesionálni tanečníci a študenti tanečných škôl môžu zúčastniť na praktickom seminári, zameraného na súčasnú techniku, ktorý bude viesť Alyson Green, tanečnica, choreografka a výtvarníčka z USA. Druhou ponukou pre profesionálov je tanečná dielňa pod vedením Mary Fulkerson z Düsseldorfu. Výsledkom bude predstavenie, ktoré sa uskutoční v bratislavských uliciach 15. mája od 17.00 h.

Tento rok sa „hlavným stanom“ festivalu stane divadlo ARÉNA, kde bude väčšina predstavení. Ďalšími javiskami budú divadlo STOKA a TEATRO Istropolis. Hlavným organizátorom je Asociácia súčasného tanca, spoluorganizátormi sú Francúzsky inštitút, Rakúske veľvyslanectvo - Kultúrne centrum, Britská rada, České centrum, Maďarský kultúrny inštitút, Ateliér pohybu Dvorana, VŠMU a mestská časť Staré Mesto.

(stn)

Páčil sa vám článok?