Spochybňujú výmenu organu v Dóme sv. Martina

20.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Dirigent SND Pavol Selecký požiadal parlamentný výbor pre kultúru a médiá o vykonanie poslaneckého prieskumu kvôli výmene historického organu v konkatedrále Dómu sv. Martina.

Arcibiskupský úrad v Trnave oznámil koncom minulého roka zámer vymeniť organ za nový, elektronický. Súčasťou tejto inštalácie má byť aj prestavba pôvodného priestoru chóru v chráme. Selecký pre TASR uviedol, že výmenou by sa narušil ojedinelý koncertný priestor. Výmena organu predstavuje aj zásah do štruktúry krehkých vnútorných väzieb katedrály. Pôvodný organ tvorí integrálnu súčasť interiéru významnej národnej kultúrnej pamiatky a je súčasťou hudobnej a kultúrnej tradície Bratislavy. Pôvodný chór, ako aj umiestnenie organu, navrhol ešte skladateľ Franc Liszt. Seleckého žiadosť podporilo aj takmer 400 bratislavských umelcov.

Bratislavsko-trnavská arcidiecéza sa prostredníctvom svojho hovorcu pre TASR vyjadrila, že na svojom rozhodnutí z novembra minulého roku nebude nič meniť a nemá k tejto veci čo dodať. Podľa nej nový nástroj bude slúžiť nielen počas bohoslužieb, ale bude sa využívať aj pri koncertoch pre širšiu verejnosť. Doterajší organ by sa po dokončení nového nástroja podľa arcibiskupa Sokola mohol umiestniť v novej modernej katedrále v Petržalke, o výstavbe ktorej sa uvažuje, prípadne v inom novom chráme.

Nový organ by mal mať tri manuály, vyše 60 registrov a 3806 píšťal. Celý stroj by mal vážiť vyše deviatich ton. Cena nového organa je 993 000 eur bez DPH a financovaný bude prostredníctvom nadácie Laudate Dominum, ktorá bola zriadená na tento účel. S dokončením stavby organa sa ráta v roku 2008.

(tasr)

Páčil sa vám článok?