Grécka mytológia v modernom prestrojení

19.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Réžie Romana Poláka ma vždy atakovali svojou drsnosťou. Na rozdiel od režiséra sprostý nápis na ošúchanej omietke polorozpadnutého domu nikdy nahlas neprečítam. Načo aj?

Roman Polák si myslí pravý opak. Dokazuje to aj jeho najnovšia hra Kentauri, pod ktorú šmahom ruky vryl dva svoje podpisy: autorský a režisérsky

Na rozdiel odo mňa, diváci na premiére v Divadle Astorka odmenili autora búrlivým standing ovation. Niet sa čo čudovať. Roman Polák je režisér ovenčený cenami a ruka v ruke s jeho oceneniami si pri režisérových inscenáciách prídu na svojej aj scénografi či herci. Je to „vychytený“ a úspešný režisér. Otázka pri hre Kentauri znie asi takto: tlieskajú ľudia tomu, že sa im v živote podarilo vyhnúť neblahému údelu hereckých protagonistov, alebo tlieskajú umelcovej schopnosti nielenže si nedávať servítku na ústa, ale oblúkovitým rozmachom bezostyšne opľuvať aj susedov stôl?

Režisér Julo (Ján Kožuch) je tvorivý a nadaný človek, v práci vcelku úspešný, aj keď dobou frustrovaný. Sám vychováva tri dcéry, pretože manželka umrela pri rodinnej nehode. Nemá to ľahké. Na nič sa nehrá a robí čo môže. Výsledkom sú však, žiaľ, len narušené vzťahy súrodenecké, milenecké, rodičovské aj pracovné. Jeden by povedal: to je aj na koňa veľa. A Julo (podobne ako autor a režisér) nič nepredstiera. Berie, čo prichádza. A že je to niekedy zafŕkané aj krvou z kvapkajúcich sŕdc jeho dcér či spolupracovníkov, s tým sa nedá nič robiť.

Polák to vzal rozmachom a v hre analyzuje nielen rodinné vzťahy, ale aj dosah porevolučnej doby na generačné rozdiely rodičov a detí, či nezvládnutie podnikateľských aktivít. To všetko zanechalo na dušiach jedincov našej spoločnosti tak hlbokú ryhu, že ju nezatrie žiadny gél, ani iný zázračný prostriedok na zoceľovanie rán. Polák to vie a hovorí o tom. Výborne mu pri tom sekundujú herci Ján Kožuch, Matej Landl, Miroslav Noga, Juraj Kemka, Lukáš Latinák, Zita Furková, Szidi Tóbiás, Gabriela Škrabáková - Kreutz, Lucia Fričová, Lucia Gažiová, Róbert Jakab a Alena Pajtinková.

Ak sa teda nebojíte (a máte na to žalúdok) hor sa do lesa! Je tam tma, temno a ticho, ale niekedy nezaškodí ani v takýchto neblahých podmienkach poriadne si prevetrať hlavu a pomenovať veci. Roman Polák vám bude robiť skvelého spoločníka.

Dáša Šebanová

FOTO - Pavol Breier

Páčil sa vám článok?