Filmové prechádzky stredovekým Anglickom

16.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Režiséri Shekhar Kapur a John Madden sa určite nedohodli na tom, že svoje filmy predložia verejnosti v rovnakom čase. Napriek tomu Kráľovná Alžbeta a Zamilovaný Shakespeare poskytujú vzrušujúce porovnávanie. Historické, žánrové, herecké...

Sme v Anglicku 16. storočia. Rozdelenom nenávisťou medzi katolíkmi a protestantmi, prenasledovaním, biedou, utrpením. V Anglicku zahalenom najtemnejším stredovekým temnom. Mladá žena plná citov a vášní, nevlastná sestra krutej katolíckej kráľovnej Mary, sa po jej smrti dostáva na trón.

Kráľovná Alžbeta (v takmer dokonalom hereckom prevedení Austrálčanky Cate Blanchett) čoskoro silou svojej osobnosti a múdrymi rozhodnutiami nielen zmieruje krajinu. Povznáša ju k jednému z najšťastnejších období Anglicka - „zlatej alžbetínskej ére“. No za cenu, ktorú si už historici i verejnosť neveľmi všímali. Alžbeta sa vzdala svojich citov voči mužovi a „vydala sa za Anglicko“. Potiaľ Kapurova historická štúdia v temnejších farbách. Všetko, čo rozohráva vo svojej rozjasnenej rozprávke John Madden - oveľa voľnejšie dýchajúce a divadelnou múzou opantané Anglicko, je výsledkom práve Alžbetinho vládnutia.

No tá je v druhom filme už iba občasným návštevníkom chudobného divadla Rose, kde bojuje o priazeň publika aj mladý talentovaný dramatik a herec Will Shakespeare (v podaní vychádzajúcej hviezdy Josepha Fiennesa - presne toho, ktorý si v Kráľovnej Alžbete zahral panovníčkinho milenca). Madden sa ani zďaleka nepridŕža historických faktov tak ako Kapur. Naopak, necháva svojej fantázii voľné krídla, aby vymyslel pôvabný príbeh o tom, za akých (samozrejme ľúbostných) okolností vznikla najznámejšia divadelná tragédia - Rómeo a Júlia.

Okrem vášnivej lásky Willa a Violy (Gwyneth Paltrow), ktorá zostáva, tak ako v hre, príjemne nehollywoodsky nedopovedaná, film ozvláštňujú aj vtipne použité zápletky a výroky z iných Shakespearových hier.

Veľkým plusom je, že americký štáb sa vyhol skostnatenému historickému rozprávaniu, ale aj typickému filmovému prekrúcaniu dejín. Hlavní hrdinovia sú živé, plnokrvné bytosti z mäsa a kostí, film - napriek privoľnému prerozprávaniu - nesie v sebe čarovnú atmosféru tej doby. A že nie ste priaznivcami historických snímkov? V prípade týchto dvoch filmových skvostov to naozaj nehrá rolu.

Alexandra Tinková

Nedajte sa pomýliť - v divadle, ale ani v skutočnosti sa nakoniec neskončí všetko úplne ružovo (Gwyneth Paltrow a Joseph Fiennes ako Lady Viola a Will Shakespeare).
FOTO - mx

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie