Bratislavskí seniori s prevahou víťazia aj na európskych tanečných parketoch

15.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Od roku 1992 existuje v Bratislave ojedinelý tanečný klub – 1. tanečný klub Senior, ktorý združuje asi 30 nadšencov vo veku nad 35 rokov odhodlaných robiť niečo pre pohyb, zdravie a estetické vyžitie.

Kým niektorí v ich veku radšej doma pozerajú televízor, čí trávia voľný čas doma v papučiach, tanečníci z klubu bratislavských seniorov tvrdo trénujú na tanečnom parkete a útočia na najvyššie európske tanečné trofeje.

Už v októbri 1992 na tanečnej súťaži v Brémach obsadilo štvorpárové družstvo 1. tanečného klubu Senior druhé miesto a najkrajšie seniorky v najelegantnejších róbach so šarmantnými partnermi sa zapísali do európskeho tanečného povedomia. Po skúsenosti  Nemecka organizujú bratislavskí seniori v roku 1994 prvú medzinárodnú súťaž skôr narodených tanečníkov v Pezinku a nechýbala konkurencia z Brém, Hannoveru, Benningsenu či holandského Enschede. Víťazstvo však zostalo doma. Napriek tomu, že majú o niekoľko rôčkov navyše a o niečo viac ich bolia kĺby, s entuziazmom im vlastným sa venujú  individuálnym štandardným tancom, ale aj „latine“.

Novšou kapitolou v prehľade aktivít tohto tanečného klubu je však tancovanie choreografií. Najskôr to bola „Štvorylka“ pod vedením Ing. Šidelského, neskôr choreografie „Senior Party“, „U.F.O.“ či „Evita po tridsiatich rokoch“. To už bolo v choreografii mladého, ale skúseného Petra Horáčka, ktorý dokáže vykúzliť vynikajúcu choreografiu pre mladých, ale aj skôr narodených tanečníkov. Výpočet úspechov 1. tanečného klubu Senior by však nebol úplný, keby sme nespomenuli víťazstvo na súťaži v Brémach v roku 1997, odkiaľ si priviezli domov putovný pohár, ktorý však po desiatich ročníkov zostane navždy v Bratislave. No a ich posledným triumfom bolo vytúžené víťazstvo v Holandsku, kde v roku 1998 po predchádzajúcich neúspechoch pokorili aj holandský parket a domov cestovali so zlatom.

Od svojho vzniku už 1. tanečným klubom Senior prešlo viacero tanečníkov, možnosť pridať sa k nim je však stále otvorená. Dvakrát týždenne sa seniori stretávajú vždy v piatok a v nedeľu večer v ubytovni Istrochemu na Račianskej ulici 143/a, kde poctivo trénujú. Kto sa nebojí vykročiť na tanečný parket aj napriek vyššiemu veku, môže prísť medzi nadšencov, ktorí sa vedia  zvŕtať aj v štyridsiatke či šesťdesiatke.

(brn)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie