Diela nizozemského umenia na Slovensku

13.1.2007
Páčil sa vám článok?

V období, keď sa jeseň spustí so zimou, vznikajú v krajine nenapodobiteľné scenérie, ktoré farebnosťou predčia aj zlatom hýriace leto. Zima prináša len belasý chlad a možno preto sa v Slovenskej národnej galérii rozhodli inštalovať výstavu majstrovských diel holandského umenia Bludní Holanďania.

Keď prechádzate výstavou, strácate doterajšie presvedčenie, že len všemohúci Boh dokáže vytvoriť diela s takou silnou expresívnou výpoveďou. Už viete, že to nie je len príroda, ktorá vytvára nenapodobiteľné scenérie, s úchvatným pozadím, zvýrazňujúc dokonalé krivky dopadajúcich slnečných lúčov či strohosť spadnutého lístia. Neviem, kam chodil Rembrandt či Rubens hľadať inšpiráciu, úprimne im však závidím bohatý svet, v ktorom blúdila a žila ich myseľ. Obrazy si nosili všade so sebou a my dnes môžeme už len obdivovať ich bezbrehú fantáziu, ale aj plnú nošu darov, ktorými ich obdarila Všemohúcnosť.

Bratislavčanom sa príležitosť na obdiv diel holandského umenia ponúka práve na spomínanej výstave, ktorá je inštalovaná v Esterházyho paláci na Námestí Ľ. Štúra a v Mirbachovom paláci Galérie mesta Bratislavy na Františkánskom námestí 11. Výstava v SNG je rozdelená do niekoľkých sekcií, v ktorých dominujú predovšetkým obsahové kritériá výberu diel: historická maľba, portrét, zátišie, alegória alebo žánrové maliarstvo. Výstava má svoje ťažisko v maliarstve, ktoré dopĺňajú prominentné príklady dobovej grafiky (Rembrandt van Rijn).

Maľbami sa prezentujú Rembrandtov, Rubensov či Breughelov okruh. Na výstave sú zastúpené diela umelcov ako Caspar Netscher, Anthony van Dyck, Colyn Cotter, Hendrick Bloemaert alebo Anthony van der Croos, Adriaen van Ostade a David Teniers, či mnohých ďalších antverpských, leydenských, bruselských alebo amsterdamských majstrov. V GMB výstava pokračuje prehliadkou holandského manierizmu, na ktorej má návštevník možnosť vidieť diela tohto špecifického umeleckého prúdu 16. storočia.

Výstava Bludní Holanďania prezentuje v SNG okolo150 diel holandského maliarstva a asi 120 grafických listov. V Mirbachovom paláci GMB je vystavených viac ako 90 grafických diel a tri obrazy. Výstava potrvá do 18. marca.

Dáša Šebanová

Páčil sa vám článok?