V Rímskom parčíku bude prekvapenie

12.1.2007
Páčil sa vám článok?

Drobný sklz, s ktorým sa na jeseň začali práce na premene trávnika pred hasičskou zbrojnicou v Rusovciach na Rímsky parčík, neohrozil plánované dokončenie areálu, ktorým má byť posledný marcový deň.

Povedal to Vladimír Mokráň, tajomník Občianskeho združenia Natura Rusovce, ktoré budovanie parčíka zastrešuje. „Stavebné úpravy a výsadby drevín sme aj brigádnickou formou stihli včas,“ uviedol a dodal, že ani zmena dodávateľa lavičiek neohrozí marcový termín - naopak práve tá k nemu zaväzuje. Už na jeseň sa totiž ukazovalo, že plánovaná spolupráca so Školou úžitkového výtvarníctva nebude. To znamenalo, že budú potrebovať podstatne viac financií na lavičky od iného dodávateľa. Požiadali teda nadáciu Pontis o ďalší grant vo výške 200-tisíc korún a nadácia im ho pridelila s podmienkou, že v marci 2007 odovzdá Natura Rusovce parčík do užívania občanom.

„Neobávame sa toho termínu, keď máme vyriešenú otázku ozaj potrebného sedenia,“ hovorí V. Mokráň a zdôrazňuje, že v skutočnosti to najdôležitejšie už majú za sebou. Zostáva osadiť dvanásť lavičiek, inštalovať pitnú fontánku a zabezpečiť ozdobný prvok, ktorý bude s fontánkou navodzovať atmosféru rímskeho parku. To všetko bude v prvom z dvoch kruhov, ktoré tvoria os výtvarného poňatia parčíku. „Okrem toho nám vyšla v ústrety Gerulata, prisľúbila nám dlhodobo zapožičať nejaký artefakt evokujúci spomienku na rímsku kultúru a ten tu bude tiež inštalovaný. Všetko odovzdáme do užívania verejnosti ešte v marci,“ hovorí tajomník združenia Natura.

Do leta potom chcú definitívne ukončiť aj výzdobu druhého kruhu. „Bude to niečo veľmi pekné, presne v tom duchu, ako chceli občania v ankete o budúcnosti tohto miesta, ale to má byť prekvapenie,“ hovorí V. Mokráň. Prekvapenie sa vraj bude páčiť všetkým.

(gub)

Páčil sa vám článok?