Väčšina mestských častí ešte nestanovila zápis prváčikov

12.1.2007
Páčil sa vám článok?

Tohtoročný zápis žiakov do prvých ročníkov základných škôl bude vo väčšine mestských častí zrejme až v poslednom možnom termíne. Rodičia by si ho mali ustrážiť, lebo zákon im zápis stanovuje ako povinnosť.

Nedodržanie zákonnej prihlasovacej povinnosti je postihnuteľné ako priestupok. Podľa zákona sú zákonní zástupcovia detí, ktoré do 31. augusta 2007 dovŕšia 6. rok veku, ako aj detí, ktorým bol odložený začiatok povinnej školskej dochádzky o jeden rok, povinní prihlásiť ich na zápis do základnej školy podľa trvalého bydliska dieťaťa. Rodičia inej ako slovenskej národnosti môžu svoje deti prihlásiť do základných škôl s vyučovacím jazykom svojej národnosti na území hlavného mesta Bratislavy, ak je taká škola zriadená.

Dlhé prázdniny spôsobili, že školské úrady začínajú s riaditeľmi škôl, ktoré majú právnu subjektivitu, rokovať o termíne zápisu až v týchto dňoch, bezprostredne pred dátumom, keď sa zápisy musia podľa zákona uskutočniť. Ten stanovuje na túto povinnosť 31 dní - od 15. januára do 15. februára. Vo väčšine mestských častí zatiaľ o termíne nerokovali, tie, ktoré sa už rozhodli, si vybrali posledný možný termín - druhý februárový víkend.

Potvrdzuje to napríklad informácia zo Starého Mesta, kde bude zápis podľa školských obvodov vo všetkých školách v piatok 9. februára od 14.00 h. do 18.00 h. a v sobotu 10. februára od 8.00 h. do 12.00 h. Takmer v rovnakom čase, len v piatok so začiatkom o hodinu neskôr bude prvákov zapisovať aj Základná škola s materskou školou Malokarpatské námestie v Lamači. Táto škola okrem iného pripravila pre deti aj vyučovanie angličtiny a informatiky od prvej triedy a vyučovanie jazykov, informatiky, prírodopisu, chémie a fyziky v multifunkčnej učebni vybavenej informačnou technológiou či študijné pobyty v Anglicku. Zápis v tento víkend, ale o deň neskôr, nám potvrdili aj z Karlovej Vsi. Tam bude v druhú februárovú sobotu a nedeľu teda 9. a 10. 2. Karlova Ves ponúka okrem iného aj vyučovanie jazykov od prvej triedy na Karloveskej 61 a očakáva ako obvykle obrovský tlak na prijatie do školy na Tilgnerovej ulici, kde funguje aj klasické osemročné gymnázium.

V Petržalke naopak rozhodlo o zápise ešte zastupiteľstvo minulého volebného obdobia a tak je už dávno zrejmé, že v tejto mestskej časti sa zápis v základných školách bude odohrávať už v piatok 26. januára od 15.00 do 18.00 h. a v sobotu 27. januára od 8.00 do 12.00 h.

Ešte skôr ako v Petržalke by mal byť zápis v Dúbravke, kde predpokladajú, že sa uskutoční už 19. a 20. januára.

V ostatných mestských častiach v čase uzávierky našich novín ešte len rokovali s tým, že predpokladajú vyhlásenie zápisu na koniec druhého februárového týždňa, teda od 8. do 10. februára.

(gub)
Páčil sa vám článok?