V Stredoeurópskom dome fotografie prebieha výstava fotografií Jany Šantavej

18.3.2024

Zdroj: Jana Šantavá

Páčil sa vám článok?

Ľudia majú veľký potenciál byť empatickí a vytvárať vzájomnú blízkosť a porozumenie. Rýchla doba nám však nedáva veľa príležitostí na vzájomné vnímanie.

Naše myšlienky postoje hodnoty a túžby, to všetko je v nás, ale druhí ľudia o tom skoro nič nevedia. Sami seba si nechávame len pre seba. Máme strach byť otvorení a často sa cítime osamelo, zatiaľ čo naše vzťahy sú krehké a ľahko sa zraňujeme. Na to, aby sme vytvárali blízke a silné vzťahy, musíme mať vysporiadaný vzťah sami so sebou. Nájsť svoje vlastné svetlo. Krása a hĺbka života spočívajú práve v jeho premenlivosti a neistote.

Zdroj: Monika Kováčová

Foto: kurátorka výstavy Miriam Petráňová, Jana Šantavá, riaditeľ SEDF Václav Macek

Umenie je obrazom človeka, ktorý ho vytvoril. V prípade Jany Šantavej je to umelecký výstup s terapeutickým podhubím, ktorý vníma nielen ako kompozíciu svetla a tieňov, ale aj ako vnútornú cestu do svojej duše za vlastné hranice, kde sa stretáva so svojimi najhlbšími tieňmi, ale aj túžbami. To, čo postupne Jana ukazuje cez svoju fotografiu svetu, sú obrazy. Ktoré má dôkladne naskicované a vie, že ich musí dať na svetlo sveta.

Zdroj: Monika Kováčová

​V súčasnosti môžete navštíviť jej výstavu Temporary Phantasmagoria v Bratislave v Stredoeurópskom dome fotografie v Umeleckom klube Studňa v termíne 6.3.2024 - 14.4.2024.

Ľahkosť jej fotografie je doslova počuť, máte chuť tam byť. Fotografiou Vám Jana rozpráva, ako sa dá ľahko žiť, ak ste sami sebou.

Zdroj: Jana Šantavá

Jana Šantavá študovala fotografiu na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave pod vedením docenta Stacha a v ateliéri Filipa Vanča. Skutočným posunom vo vnímaní umenia prešla v ateliéri IN, ktorý viedla Ilona Németh.

Jej fotografie boli súčasťou výstav v Miláne a Paríži. Je držiteľkou prestížnych cien Gold Winner 2023 BIFA, Gold Winner PX3 DE LA PHOTOGRAPHIE PARIS 2023, SILVER WINNER 2023 The World Photo Annual.

Zdroj: Monika Kováčová

​_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah
Páčil sa vám článok?