SND si pripomína storočnicu legendárneho Jozefa Kronera, vstup je voľný

14.3.2024
0

Zdroj: SND

Páčil sa vám článok?

Slovenské národné divadlo (SND) si v marci spolu s divákmi pripomína storočnicu legendárneho herca Jozefa Kronera. Narodil sa v Staškove na Kysuciach 20. marca 1924, zomrel v Bratislave 12. marca 1998. Hold umeniu majstra "smutného smiechu" vzdáva prvá scéna výstavou Legenda zvaná Jozef Kroner aj štvrtkovým Hommage á Jozef Kroner. V Modrom salóne SND o 17.30 h priblíži osobnosť hereckej legendy teatrológ Karol Mišovic.

Jozef Kroner nastúpil do bratislavského angažmánu spolu s manželkou, herečkou Teréziou Kronerovou Hurbanovou v roku 1956. "Prišli z martinského divadla, kde obaja zastávali pozíciu hereckých protagonistov stvárňujúcich najnáročnejšie úlohy repertoáru," hovorí Mišovic. Dodáva, že Kroner tu bol nielen veselým prostáčikom Kubom (1949) v rovnomennej hre, ktorého neskôr zvečnil v televíznom filme (1965), ale aj despotickým panovníkom v titulnej úlohe Verhaerenovej drámy Filip II. (1953) či intrigánom Jagom v Shakespearovej tragédii Othello (1955).

Prestup do Bratislavy pre umelca síce znamenal nárast ponúk z rozhlasu, televízie a filmu, ale v divadle sa počet i pestrosť úloh mierne znížili. Podľa Mišovica bol Kroner síce hercom všetkých kľúčových režisérov vtedajšej činohry, ale postavy eminentnej podstaty sa tu pravidelne striedali s menšími partmi. "Režiséri si totiž uvedomovali, že Kroner dokáže vybudovať bohatú charakterizačnú klenbu nielen v rozsahom náročných rolách, ale i plasticky vykresliť drobné žánrové figúrky, ktoré v jeho podaní nadobúdali nadpriemerne presvedčivý človečenský tón."

Kronerovým odborom na javisku SND sa stali drobní hrdinovia a bežní ľudia, v pokoji si nažívajúci svoj životný kolobeh. "Či už to boli roly komické, dramatické alebo tragikomické, vždy išlo o precízne štúdie ľudského typu, prejavom tak blízkym divákom sediacim v hľadisku," poznamenal Mišovic k umeleckým kvalitám Jozefa Kronera, ktorý účinkoval v desiatkach filmov, televíznych a rozhlasových inscenácií. Súčasťou činoherného súboru SND bol takmer 30 rokov.

Majstrovstvo Jozefa Kronera budú môcť diváci obdivovať v SND v archívnom zázname komédie Johanna Nepomuka Nestroya Strach z pekla z roku 1968 v réžii Karola L. Zachara. Účinkujú v nej aj ďalšie legendy slovenského herectva - Karol Machata, Štefan Kvietik, Oldo Hlaváček, Beta Poničanová, Božidara Turzonovová, Emília Vášáryová a ďalší. Vstup je voľný.

(TASR)

Páčil sa vám článok?