Poznáme laureátov ocenenia Roma Spirit 2023, je medzi nimi i známa hudobníčka z Bratislavy

28.11.2023
0

Zdroj: Roma Spirit

Páčil sa vám článok?

V Národnom divadle Košice už po pätnástykrát udeľovali ocenenia Roma Spirit pre tých, ktorí sa podieľajú na zlepšovaní života Rómov a Rómiek a spolužitia na Slovensku. Jedno z ocenení poputuje aj do Bratislavy. Informoval nás o tom tím Roma Spirit.

Známa huslistka, bratislavská rodáčka Barbora Botošová, ktorá vyrastala v Karlovej Vsi, získala ocenenie v kategórii kultúra za jej dlhodobý umelecký prínos a široký záber v oblasti vzdelávania mládeže. Vnučka legendárneho Jána Berkyho  Mrenicu sa venuje najmä world music, ktorá v sebe spája prvky viacerých žánrov a prináša napríklad spojenie ľudovej hudby rôznych krajín, kontinentov či etník s prvkami jazzu. Vydala albumy Colors of my Soul a najnovšie Roshambo. Dlhidobo sa venuje sa práci s mládežou, je napriklad umeleckou vedúcou v občianskom združení Divé maky.

"Keď som sa dozvedela že som nominovaná, bola som veľmi šťastná, že si ľudia všimli moju prácu a vnímajú ju ako prínosnu. Nečakala som, že vyhrám . O to viac som dojatá a poctená. Dáva mi to silu a je to pre mňa motivácia k tomu, aby aj naďalej pokračovala v tom čo robím, lebo to má zmysel . Okrem hudby a umenia sa venujem dlhodobo aj vzdelávaniu v oblasti rómskej kultúry, navštevujeme detské domovy, kde organizujeme rôzne workshopy, pracujem ako umelecká vedúca v Divých makoch už 14 rokov, vytvorila som vlastný mediálny priestor , kde prezentujem talentovaných rómskych umelcov. Snažím sa prezentovať pozitívne vzory a spájať ľudí, búrať stereotypy a šíriť spriaznenosť . A je pre mňa veľkou satisfakciou , že je tento odkaz natoľko citeľný, že sa odborná porota rozhodla dať cenu práve mne, napriek takej silnej konkurencii (medzi nominovanými bolo napríklad Múzeum holokaustu v Seredi - pozn. red.), ktorú som v našej kategórii mala. A som veľmi šťastná , dojatá a vďačná za neskutočnú podporu ľuďí, ktorí mi gratulujú a píšu veľmi vrúcne správy," povedala pre Bratislavské noviny Botošová.

Zdroj: Roma Spirit

Barbora Botošová na slávnostnom udeľovaní ocenení. 

Ocenenie v kategórii mimovládna organizácia získali za ich neoblomnú komunitnú prácu Šukar Dživipen z Banskej Bystrice. V kategórii spoločnosť a zamestnávateľ získala ocenenie organizácia Zdravé regióny p.o., ktorá sa venuje zdravotnej mediácii a zlepšovaniu zdravia obyvateľov segregovaných komunít.

Zdroj: Roma Spirit

​Šukar Dživipen, ocenenie prevzala zakladateľka organizácie Mária Koledová.

Ocenenie v kategórii obec a mesto získal Luník IX, mestská časť Košice, ktorého výsledky postupne pomáhajú prebíjať stereotypný obraz sídliska. V kategórii Osobnosť zaujala vedkyna v oblasti organickej chémie Paulína Slepčíková.

Príbehy bez hraníc - Mediálny inkubátor získal cenu v kategórii médiá za rozvoj mediálnej gramotnosti a vzdelávanie mladých mediálnych tvorcov.

Porota čin roka rozhodla, že ocenenie si odnesie mladá slečna Natália Gažiová z Košíc, ktorá bola v pravý čas na pravom mieste a poskytla potrebnú pomoc mladíkovi na zástavke.

Zdroj: Roma Spirit

Natália Gažiová​.

Špeciálnu cenu poroty získala in memoriam slovenská spisovateľka, dramaturgička a scenáristka a spoluzakladateľka rómskeho divadla Romathan Daniela Hivešová Šilanová. Výnimočné ocenenie získala za jej celoživotný prístup a obdivuhodnú prácu v prospech nediskriminácie, rozvoja kultúry, publicistiky a divadelného umenia.

Laureáti si odniesli nové ocenenie z dielne výtvarníka a sochára, historicky prvého laureáta Roma Spirit v kategórii Kultúra, Miloša Ráca Nádej. Skulptúra vznikla v spolupráci so sochárom rusínskeho pôvodu Stanislavom Kičom.

O laureátoch rozhodla medzinárodná odborná porota v zložení: splnomocnenkyňa vlády ČR pre záležitosti rómskej menšiny Lucie Fuková, psychologička a výskumníčka Sonia Styrkacz, člen dozornej rady Allianz Bank Bulharsko, člen poradného výboru ACEC Rainer Franz, riaditeľ spoločnosti Dentons pre pozitívny vplyv a pro bono v Európe Atanas Politonov a riaditeľ Úradu vlády pre národnostné menšiny Slovinskej republiky Stane Baluh.

„Duch Roma Spirit prináša ďalšie motivácie pracovať na sebe, aby sme zlepšili život Rómov a majority," vyhlásila predsedníčka poroty Lucie Fuková.

Zdroj: Roma Spirit

Soška ​Miloša Ráca Nádej.

Do Poroty čin roka zasadli finalisti a laureáti z ostatných ročníkov. Víťazku vybrali prekladateľka a novinárka Erika Godlová, prokuristka Pasell Slovakia s.r.o. Zuzana Rošková, starosta obce Toporec Gustáv Pompa, odborník na sociálne začleňovanie a člen Prípravného výboru Roma Spirit Stanislav Daniel a pracovníčka pre terénny monitoring Poradňe pre občianske a ľudské práva Nasťa Čonková.

Galavečerom sprevádzali Lujza Garajová Schrámeková a František Balog. V programe vystúpili Celeste Buckingham, Drahoslav Bango, Sendreiovci gypsy band, Matěj Vávra, kapela bratov Bugalovcov, ERØ, detský zbor Ďevjatkakere čhave, či sólisti Baletu Národného divadla Košice. Režisérom galavečera bol Viktor Csudai a hudobným dramaturgom Marco Pillo.

Záznam z galavečera jubilejného 15. ročníka oceňovania Roma Spirit odvysiela RTVS v predvečer Medzinárodného dňa ľudských práv 9. decembra o 20:35 na Dvojke.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?