Jedenásty september očami milencov

18.12.2006
Páčil sa vám článok?

Jedenásty september 2001 je v mysliach ľudí zakódovaný nielen ako tragédia jedného národa, ale šialenstvo s celosvetovým negatívnym dosahom. Americký spisovateľ Neil La Bute v hre Vykúpenie pootvoril dvere jedného newyorského bytu a odhalil vzťah dvoch utajených milencov, ktorým 11. september dáva šancu začať znovu.

V réžii Vladimíra Strniska uviedla hru Vykúpenie Malá scéna Slovenského národného divadla s Ingrid Timkovou a Tomášom Maštalírom (alternuje Alexander Bárta a.h.) v hlavných úlohách. Abby a Ben sa až doteraz museli skrývať. No dnes je jedenásteho septembra 2001, vonku totálny chaos, každý hľadá nezvestných, všetci dúfajú, že ich blízki žijú.

A Ben prichádza s absurdným nápadom: presvedčí svoju rodinu, že umrel pod troskami dvojičiek a spolu s Abby ujdú, začnú odznovu. Bez manželky, bez detí, bez minulosti, akoby sa práve narodili. V izbe medzi sporákom a posteľou, pri kúsku delikátneho syra, sa odohráva dialóg milencov, ktorí si na jednej strane už zvykli svoju lásku tajiť, na druhej strane ju už ďalej tajiť nevládzu. Obaja sa potrebujú očistiť. Abby od ponižujúceho sexu s tvárou nadol, aby nemohla čítať pocity viny z Benovho výrazu a Ben od trýznivých myšlienok na spiace tváre svojich dvoch dcér, keď sa v noci plíži domov.

Neil La Bute napísal hru Mercy Seat v roku 2002 a považuje sa za jednu z prvých dôležitých umeleckých výpovedí reflektujúcich udalosti 11. septembra 2001. Svetová premiéra hry sa konala 26. septembra 2002 v divadle Manhattan Class Company v New Yorku.

Na naše divadelné dosky sa dostáva v preklade Jána Šimka a v hereckej interpretácii hercov, ktorí vedia, o čom hrajú. Hra nie je rozvláčna, hovorí priamo k veci, niekedy skutočnosť pomenúva až naturalisticky. Ak úspešná Abby trpí v ponižujúcom zväzku so ženatým milencom, trpí tak aj Ingrid Timková na Malej scéne. Tomáš Maštalír takisto rozumie výčitkám, ktoré zaplavujú Benovu myseľ, chápe jeho neschopnosť hľadieť milenke do očí. A tak sa na Malej scéne v pomerne krátkom čase, neďaleko od miesta katastrofy, zrútia ďalšie dvojičky. Padne láska ľudí, ktorí už ďalej nevládzu klamať.

Páčil sa vám článok?