Almodóvarove ženy vo filme Volver

16.12.2006
Páčil sa vám článok?

Režisérska ikona súčasnosti Pedro Almodóvar sa vracia do krajiny svojho detstva. V najnovšom filme Volver navštívi kraj La Mancha, kde duje silný vietor, a často šíri požiare.

A pri jednom takomto požiari zhorí v dome neverný manžel so svojou milenkou. Život však ide ďalej. Dostáva sa až do bodu, keď mladé dievča ubodá k smrti svojho opitého otčima, ktorý na ňu nemiestne siaha. Matka Raimunda (Penélope Cruz) krv z podlahy precízne postiera handrou, handru vyžmýka do umývadla v kuchyni a mŕtvolu zamkne do mrazničky, aby ju neskôr so svojimi priateľkami pochovala pri rieke, ktorú mal nebožtík tak veľmi rád. Zdá sa vám tento scenár príliš absurdný na komédiu? Omyl. Almodóvarove ženy, aj keď na pokraji nervového zrútenia, hýria humorom, optimizmom, silou, pôvabom a krásou.

Nepoznám režiséra, ktorý by s takou noblesou predviedol aj tie najpadlejšie príslušníčky ženského pohlavia. Zvýrazňuje ich krásu a do popredia dáva ich humor a schopnosť vynájsť sa v každej životnej situácii. Po sedemnástich rokoch si vo filme Volver zahrala aj Almodóvarova dvorná herečka Carmen Maura. Spolu s Penélope Cruz tvoria hereckú os filmu, o ktorú sa opierajú aj ďalšie herecké osobnosti filmu (Lola Dueňas, Chus Lampreave, Yohana Cobo, Blanca Protilo). Penélope Cruz dostala rolu, pri ktorej Almodóvar dokonale využil jej zrelú krásu. „Penélope je v rozkvete. Jej oči, krk, bedrá, prsia! Má jeden z najkrajších dekoltov svetového filmu.“

Filmu dokonale nahráva aj mystické okolie kraja La Mancha a rieky, ktorú Almodóvar tak miloval: „Najveselšie historky môjho detstva sú spojené s vodou. Moja mama ma vždy brala so sebou, keď išla prať. Pri rieke boli ženy, ktoré prali a ukladali šaty na trávu. Rieky boli vždy oslavou. O niekoľko rokov neskôr som v nich objavil zmyselnosť.“ Nie je to len zmyselnosť, ktorú Pedro Almodóvar využíva vo svojom filme. Film Volver je prechádzka životom aj smrťou, láskou aj nenávisťou, bolesťou aj šťastím. A na to všetko stačí sedieť dve hodiny v kine.

Páčil sa vám článok?