Holanďania v Esterházyho paláci

16.12.2006
Páčil sa vám článok?

Slovenská národná galéria zavŕši rok veľkolepým projektom Bludní Holanďania, ktorým predstaví majstrovské diela holandského umenia. Výstavu v Esterházyho paláci na Námestí Ľ. Štúra sprístupnia v piatok 15. decembra a potrvá až do 18. marca 2007.

Zbierka holandského a flámskeho umenia SNG v kvalite, počte a súdržnosti predstavuje najvýznamnejší súbor malieb tohto druhu na Slovensku. Takmer 200 obrazov z obdobia 15. - 19. storočia reprezentuje neraz zvučnými menami maliarstvo provincií Holandska a umenie jej veľkých majstrov. Na výstave sú vystavené aj menej známe obrazy odzrkadľujúce štýlové a obsahové súvislosti či rodinné vzťahy. Z umelcov „zlatého veku“ 17. storočia nebude chýbať tvorba Rembrandta či Rubensa.

Pre maľbu obdobia 16. - 18. storočia severských provincií je charakteristická rôznorodosť štýlu aj tém. Početnou skupinou diel je zastúpený aj rozkvet flámskej maľby v témach krajiny, histórie, portrétu, žánrovej maľby a zátišia (J. Brueghel, A. van Dyck, D. Teniers, J. Jordanes). Výstava vznikla v spolupráci s Galériou mesta Bratislavy, Veľvyslanectvom Holandského kráľovstva, Veľvyslanectvom Belgického kráľovstva a jej kurátorom je Ivan Rusina.

Páčil sa vám článok?