Pre nedostatok peňazí hrozí bratislavským školám kolaps

14.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Kritická situácia vo financovaní školstva viedla starostov bratislavských mestských častí k rozhodnutiu poslať vláde Slovenskej republiky Apelačný list, v ktorom ju upozornia na tento alarmujúci stav.

Počas mimoriadneho klubu starostov, ktorý sa konal 14. novembra, starostovia poukázali na skutočnosť, že podľa Ústavy SR sa mali peniaze na prenesený výkon štátnej správy poskytnúť v plnej výške, čo sa nestalo a bratislavské základné školstvo je nedofinancované. Ako uviedol poslanec staromestského miestneho zastupiteľstva a námestník primátora Štefan Holčík, štát peniaze podľa schváleného rozpočtu poskytol i so zvýšením o 10 miliónov korún - začiatkom roku 2002 však boli z tejto sumy uhradené dlžoby za predchádzajúci rok.

Po prechode základného školstva na samosprávu 1. júla 2002 dostali všetky mestské časti s výnimkou jednej menej finančných prostriedkov ako predpísaných 50 percent z celoročného rozpočtu 2002 (mestská časť Nové Mesto len 23 percent, vzniknutý prevádzkový dlh za uvedené obdobie 5,2 milióna korún v súčasnosti fakturuje Okresnému úradu Bratislava III, ktorý tento dlh spôsobil).

Rozpočet na rok 2003 je zostavený tak, že nepokrýva reálne potreby. Starostovia sa zhodli, že nie je podstatné, kto dostal menej a kto viac - štát je na prenesený výkon štátnej správy dlžný finančné prostriedky a dlh má vyrovnať.

V školách sa realizujú maximálne úsporné opatrenia so snahou udržať vyučovanie do konca školského roku, napriek tomu napríklad v mestskej časti Vajnory, kde nemajú podľa slov starostky Anny Zemanovej na účte ani korunu, budú musieť pristúpiť k redukcii (štyri dni riaditeľské voľno, 11 dní návšteva kina, divadla a podobne).

Vzhľadom na túto situáciu sa starostovia rozhodli, že pošlú vláde Apelačný list, v ktorom upozornia na alarmujúci stav základného školstva, ktorý vznikol po prechode školstva zo štátnej správy na samosprávu. V koncepcii verejnej správy bola zakotvená povinnosť štátu preniesť kompetencie spolu s financiami.

Starostovia konštatovali, že decentralizačná dotácia bola poskytnutá len čiastočne. Zástupcovia mestských častí zodpovedne posúdili stav do konca roku 2003, ktorý potvrdil, že prevádzka základných škôl a školských zariadení v Bratislave je nedofinancovaná. Vedenie mesta a mestské časti dôrazne upozornili, že štát musí tieto chýbajúce finančné prostriedky vykryť v zmysle koncepcie reformy a modernizácie verejnej správy a ďalších príslušných predpisov.

(lau)

Páčil sa vám článok?