Melos-Étos alebo týždeň súčasnej hudby

14.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Významné miesto medzi festivalmi súčasnej hudby v strednej Európe si vydobylo bratislavské bienále Melos-Étos. Každý druhý rok sa na koncertných pódiách prezentujú skladatelia a interpreti, ktorých doménou sú nedávne aj najnovšie trendy nielen vážnej hudby.

Od 7. do 16. novembra je pripravených pätnásť koncertov a sprievodné podujatia vrátane medzinárodného muzikologického sympózia.

Plusom programu festivalu je neošúchaná dramaturgia - väčšinu kompozícií bude slovenské publikum počuť po prvýkrát, 13 navyše odznie vo svetovej premiére. Štyri z nich skomponovali špeciálne pri tejto príležitosti domáci tvorcovia (Ľ. Burgr, Ľ. Salomon-Čekovská, B. Milankovič a M. Lejava). Opäť sa dozvieme, čo sa deje na hudobnej scéne v pobaltských a severských končinách Európy: kým v minulosti Bratislavu navštívil osobne napríklad Arvo Pärt, tentoraz na záujemcov čaká workshop pod vedením významného fínskeho skladateľa a čembalistu Jukka Tiensuu.

Najvýznamnejším hosťom festivalu však bude Sofia Gubajdulina, v ktorej tvorbe sa miešajú vplyvy stredoázijského folklóru so sklonom k experimentu. Umelkyňa tatárskeho pôvodu sa zúčastní aj na slovenskej premiére filmového dokumentu, následnej besede (15. 11. o 11.00 v Divadle Astorka-Korzo´90 na Námestí SNP) a publiku predvedie hru na netradičný nástroj akvafón (15. 11. o 19.30 v Moyzesovej sieni).

Mladšiu generáciu zaujmú vystúpenia v Slovenskom rozhlase: koncert špičkového ansámblu bicích nástrojov Schlagquartet Köln (12. 11. o 19.30), alebo spojenie hudby s novými technológiami (13. 11. o 17.00), kde si svoje miesto nájdu video aj elektronika. Na úvodnom slávnostnom koncerte Slovenskej filharmónie a britského vokálneho súboru Synergy Vocals, známeho spoluprácou so S. Reichom (7. 11., 19.30, Koncertná sieň SF), zaznie aj veľkolepá skladba nedávno zosnulého skladateľa Luciana Berija.

Okrem pokladne Hudobného centra na Michalskej 10 (cez týždeň od 13. do 17. h.), a miesta konania koncertu, si môžete vstupenky objednať aj na www.ticketportal.sk.

Bohuš Dúbrava

V rámci festivalu Melos - Étos vystúpi 10. novembra v Slovenskom rozhlase holandský súbor Orkest do Volharding založený žijúcou legendou súčasnej hudby Luisom Andriessenom.
FOTO - archív

Páčil sa vám článok?