APRÍL V MESTE: Tipy na podujatia v Bratislave - vyberte si zážitok na víkend aj všedný deň

6.4.2023

Zdroj: Bratislavské noviny

Páčil sa vám článok?

Aj v apríli nájdete v hlavnom meste množstvo príležitostí, kam sa vybrať cez víkend, ale i počas bežného dňa. Ponúkame vám tipy na viacero podujatí v Bratislave, ktoré vám i vašim deťom spestria deň príjemným zážitkom. Informácie o ďalších priebežne uverejňujeme na webe banoviny.sk v rámci rubriky Aktuality.

Artefakty z hradu Devín
od 1. apríla

Dočasná inštalácia na nádvorí Starej radnice (do 31. mája) predstavuje súbor 20 fragmentovaných i celých artefaktov, ktoré sa našli na hrade Devín v roku 2022. Aj keď ide o drobnotvaré, nenápadné a často neúplné nálezy v nepôvodnej polohe, sú priamym dokladom osídlenia dnešného areálu hradu niekedy od polovice 6. tisícročia do 2. tisícročia pred n. l., možno i skôr. Viac na www.mmb.sk.

KRÁLIČÍ HOP
8. apríla

Príďte do Bory Mall od 10. h podporiť ušatých pretekárov v ich súťaži roka. Niekoľko králikov si zmeria sily cez náročné prekážky. Tretí ročník Bory Mall Cup im tentokrát naozaj nič nedaruje a garantujeme, že bude silnejší ako nikdy predtým. Nároky sa zvyšujú. Kto sa stane šampiónom a zdolá všetky nástrahy? Bude to poriadna drina! Viac na www.borymall.sk.

Zdroj: Bory Mall

S(talking): Vtáctvo na Devíne
12. apríla

Hrad Devín nie je len miestom historického, ale aj prírodného bohatstva. Viete, aké vtáctvo sídli v jeho okolí? Už v apríli sem začínajú z teplých krajín prilietať a hniezdiť prvé operence – vydajte sa spolu s ornitológom Jánom Dobšovičom po ich stopách. Podujatie sa začína o 17.30 h, vstupné je 10 € (cena zahŕňa aj vstup na Hrad Devín). Prineste si aj ďalekohľad. Viac na www.mmb.sk.

EXPO ZDRAVIA
15. apríla

Na jednom mieste v Bory Mall sa od 10. h dozviete takmer všetko o fyzickom, ale aj duševnom zdraví. Čakajú vás rôzne prednášky s odborníkmi, workshopy, taktiež stánky ohľadom merania tlaku, cukru či zisťovania krvnej skupiny, tvárová gymnastika, zdravá strava, cvičenie. Nebudú chýbať témy ako pohyb, zdravá strava, prevencia, matka a dieťa, ale aj koža či pleť. Vstup je zadarmo. Viac na www.borymall.sk.

Zdroj: Bory Mall

Festival cirkusu
14. - 16. apríla

CirKus-Kus, Kamel Klub a Obec slovenských umelcov vás pozývajú na oslavu Svetového dňa cirkusov do Kamel klubu v Karlovej Vsi. Zažijete víkend plný vystúpení talentovaných umelcov zo Slovenska i zahraničia, kde si môžete aj sami vyskúšať rôzne cirkusové disciplíny. Viac na www.cirkuskus.sk.

Nič od vás nežiadam...
15. apríla

Pri príležitosti 120. výročia narodenia Františka Krištofa Veselého bude vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu koncert Kaviarenského orchestra Andreja Záhorca s názvom Nič od vás nežiadam. Podujatie sa začína o 18. h. Viac na www.ckhell.sk.

Sharpe 2023
20. – 22. apríla

V Novej Cvernovke sa uskutoční už piaty ročník festivalu Sharpe, ktorý spája vystúpenia nádejných domácich a zahraničných umelcov s konferenciou hudobného priemyslu. Medzi potvrdenými umelcami sú nemecké skupiny Hope a Public Display of Affection, litovská kapela Planeta Polar a miestni Small Town Life a ďalší. Viac na www.sharpe.sk.

Na srdci mi hraj!
20. – 22. apríla

Pravdivý príbeh nesmrteľného bohéma Karola Duchoňa ožije krásnou hudbou v Dome kultúry Ružinov o 19. h. Pripomeňte si tohto vynikajúceho umelca od výhry až po prehru. Viac na www.nasrdcimihraj.sk.

Lesnícke dni
22. apríla

Príďte na Deň Zeme na Partizánsku lúku, organizácia Mestské lesy v Bratislave pripravuje obľúbené Lesnícke dni. Tešiť sa môžete na ukážky práce lesníkov, poľovníkov, včelárov, sokoliarov, rezbárov. Novinkou bude súťaž vo varení guláša – za vstupný poplatok 20 eur dostanete 5 kg diviny, drevo na oheň, chlieb, misky aj príbory, aby ste predviedli svoje kuchárske umenie.

MALLÝ TRH ZÁHRADA
22. - 23. apríl

Počas víkendu si môžete nakúpiť letničky, skalničky, trvalky, ale aj ovocné stromy. Okrem toho získate cenné rady od odborníkov, ktorí vám pomôžu so správnym výberom. Či už na záhradu alebo balkón, všetko nájdete v Bory Mall od 9. h na námestí v pasáži. Skrátka, záhradná sezóna môže začať. Viac na www.borymall.sk.

Zdroj: Bory Mall

Bratislavské mestské dni
22. - 23. apríla

Blíži sa kultúrou nabitý víkend. Mesto symbolicky otvorí svoje brány a spolu s mestskými organizáciami a mestskými časťami pozýva na bohatý a rozmanitý program. Koncerty, divadelné predstavenia, prehliadky, workshopy aj možnosť navštíviť bežne neprístupné miesta - to všetko a všeličo iné sľubuje v poradí už 20. ročník Bratislavských mestských dní. Viac na www.bkis.sk

Zdroj: FB BKIS

Vegánske hody
23. apríla

To najlepšie z rastlinnej kuchyne si vychutnáte na Jarných vegánskych hodoch v Starej tržnici, ktoré sa konajú od 10. do 19. h. Okrem bohatej ponuky jedál a nápojov je pre vás pripravený pestrý celodenný program vrátane diskusií s odborníkmi a kuchárskej šou. Vegánske hody vznikli v roku 2009 s cieľom podporiť na Slovensku rozvoj rastlinného stravovania, ktoré vylúčením živočíšnych potravín z nášho jedálneho lístka znižuje jeho dopady na životné prostredie a zvieratá. Viac na www.veganskehody.sk.

Zdroj: FB Vegánske hody

Workshop kaligrafie
23. apríla

Kaligrafia nie je len remeslo a umenie písania, môže sa stať relaxačnou technikou, pri ktorej nasýtime potrebu kreativity aj oddychu. Presvedčíte sa o tom na workshope v Galérii Nedbalka, ktorý sa koná od 14. h do 16.30 h a určený je pre záujemcov od 15 rokov. Viac na www.nedbalka.sk.

Mágia na Slovensku
24. apríla

Magické číslo sedem, šibanie a oblievanie dievčat, slovanské uctievanie prírodných živlov či sila cesnakového strúčika! Nalaďte svoj šiesty zmysel na nové signály a spoznajte toto naše nehmotné dedičstvo! Prednáška etnologičky Kataríny Nádaskej Mágia ako súčasť tradičnej duchovnej kultúry na Slovensku sa začína o 19. h vo V-klube. Viac na www.v-klub.sk.

UŠTEKANÁ SOBOTA V BORY MALL
29. apríla

V Bory Mall pre vás pripravili deň, počas ktorého uvidíte prehliadku módy pre psov alebo dog dancing. Veľkým lákadlom bude vystúpenie policajných psov s ukážkami vyhľadávania drog a obrany. Čo by to bol za event bez nášho Borieška roka. Top 10 finalistov súťaže sa predstaví priamo na námestí, kde budete môcť odovzdať hlas svojmu favoritovi. Podujatie sa začína o 9. h, na záver vyhlásia absolútneho víťaza. Viac na www.borymall.sk.

Zdroj: Bory Mall

Spolu s nami, nie sami
do 30. apríla

V priestoroch Múzea kultúry karpatských Nemcov na Žižkovej ulici je sprístupnená výstava Spolu s nami, nie sami – karpatskí Nemci a ich pomoc Ukrajine. Projekt umožňuje prostredníctvom fotografií a vystavených prác nahliadnuť do aktivít a pomoci karpatských Nemcov na Slovensku, a zároveň informuje o nemeckej menšine na Ukrajine. Viac na www.snm.sk.

Bratislavská burza kníh
Každú sobotu, Stará tržnica

V  Starej tržnici môžete v sobotu zájsť na najväčšiu knižnú burzu na Slovensku, ktorá sprevádza pravidelný potravinový Trh-Piac-Markt. Táto jedinečná akcia sa koná vždy od 9. h do 15. h na poschodí tržnice. Nájdete tu najmä knihy, ale popri nich sa určite objavia aj grafiky, gramoplatne, pohľadnice, časopisy, CD-čka, komiksy a  plagáty, známky, mince a iné zberateľské predmety. Vstup je voľný. Viac na www.staratrznica.sk.

Zdroj: Miroslav Moravský

​(bn)

Páčil sa vám článok?