Po protestoch generálnej prokuratúry je pomník obetiam vojny opäť v rukách štátu

14.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Kauza pamätníka obetiam prvej svetovej vojny na Murmane, ktorý sa aj s pozemkom dostal do súkromných rúk, sa skončila. Chránený pozemok sa dostal opäť do rúk štátu.

Pripomeňme, že v kauze pozemku na návrší Murman v blízkosti Ulice francúzskych partizánov zohral kľúčovú úlohu Slovenský pozemkový fond. Katastrálny odbor Okresného úradu Bratislava I v roku 1998 povolil vklad zmluvy o bezplatnom prevode vlastníctva k pozemku uzatvorenej medzi Slovenským pozemkovým fondom a firmou Kučera, s. r. o.

Stalo sa tak napriek tomu, že ide o chránenú prírodnú pamiatku a na pozemku navyše stojí spomenutý pamätník. Slovenský pozemkový fond pozemok použil na riešenie reštitučných náhrad po tom, čo s ním oprávnené osoby spísali dohodu, podľa ktorej im fond ako náhradu za iný pozemok, ktorý im nemohol byť vydaný, vydá práve pozemok na Murmane. Tieto oprávnené osoby zmluvou o postúpení pohľadávky postúpili pozemok firme Kučera, preto zmluva o bezplatnom prevode pozemku bola uzatvorená medzi fondom a touto firmou. V čase prevodu nebol na liste vlastníctva vyznačený kód chránenej nehnuteľnosti, preto Slovenský pozemkový fond nemal vedomosť, že ide o chránený pozemok.

Z celej záležitosti sa vyvinul komplikovaný spor, do ktorého vstúpili viaceré orgány vrátane prokuratúry. Najprv odbor životného prostredia Okresného úradu Bratislava I postúpil celý spisový materiál na ministerstvo životného prostredia, pretože dospel k záveru, že došlo k porušeniu zákona o ochrane prírody a krajiny.

Ministerstvo dalo podnet ma katastrálny odbor Krajského úradu v Bratislave a ten vydal rozhodnutie, ktorým rozhodnutie prvostupňového orgánu o povolení vkladu vlastníckeho práva do katastra nehnuteľností zrušil. Slovenský pozemkový fond sa proti tomu odvolal a konanie sa presunulo na Úrad geodézie, kartografie a katastra SR. Ten odvolaniu fondu vyhovel a rozhodnutie krajského úradu zrušil, čím sa obnovil pôvodný stav - prechod vlastníckeho práva na firmu Kučera, s. r. o.

Po opakovaných protestoch generálnej prokuratúry však napokon Úrad geodézie, kartografie a katastra SR svoje rozhodnutie zrušil. „Pozemok sa teda vrátil štátu a bude potrebné dohodnúť sa s firmou Kučera na náhradnom pozemku,“ povedala nám Katarína Pitoňáková zo Slovenského pozemkového fondu.

„Teraz pripravujeme odstúpenie od zmluvy o bezplatnom prevode pozemku na firmu Kučera. Po podpísaní zmluvy oboma stranami a jej predložení do katastra nehnuteľností ostane pozemok vo vlastníctve štátu - v správe Slovenského pozemkového fondu, ktorý vyvolá rokovania o budúcnosti pozemku s mestskou časťou Bratislava - Staré Mesto.“

Hrozba, že pamätník obetiam prvej svetovej vojny bude odstránený a na jeho mieste možno vyrastie miliónová vila, je teda zažehnaná.

(juh)

Páčil sa vám článok?