Legenda z Dlhých dielov, kapela Longital, sa v novej pesničke vracia k elektronike, čoskoro vydá aj nový album

24.8.2022
0

Zdroj: Slnko Records

Páčil sa vám článok?

Skupina Longital vydáva v septembri svoj jedenásty štúdiový album. Výrazný podiel na tom, ako znie, má londýnsky elektronický producent, sound dizajnér a lovec zvukov Andrej Bako. Prvou ukážkou jeho spolupráce s bratislavskou kapelou je pesnička Tvoje vojská.

Je to zároveň prvá skladba s elektronikou od Andreja Baka, do ktorej sa Longital pustili a práca so zdanlivo jednoduchou štruktúrou podkladov s pentatonickými tónmi ich nakoniec doviedla k dvom verziám pesničky. Tá svetlejšia a viac korešpondujúca s metaforickým textom, bude otváracou skladbou nového albumu. Druhá verzia je temnejšia so zašpinenými elektrickými gitarami.

“Mali sme k dispozícii od Andreja päť podkladov a dohodli sme sa, že ich použijeme presne tak, ako sú spravené, že na nich nebudeme nič meniť, nebudeme ich rozoberať a necháme ich, nech nás vedú,” hovorí o procese tvorby Shina z Longitalu a spoluhráč Daniel Salontay ju dopĺňa: “Koncom minulého roka sme sedeli na našej chalupe pri krbe a Andrej nám pustil svoju novú muziku. Dostala nás svojou organickou fraktálovou štruktúrou s mierne hypnotickým účinkom, vďaka živému procesu tvorby s použitím modulárnej elektroniky. Hneď sme mu navrhli spoluprácu na novom albume a vyžiadali stopy, od ktorých by sme sa mohli odraziť.”

Ukážku zo skladby Tvoje vojská si môžete vypočuť tu

Ukážku temnejšej verzie so zašpinenými elektrickými gitarami nájdete tu

Andrej Bako je anglický elektronický producent so slovenskými koreňmi. Príbeh jeho spojenia s Longitalom sa začal v roku 2008 stretnutím na koncerte speváčky Nicolette z Massive Attack, pre ktorú v tom čase vytváral živú elektroniku. Vzájomné sympatie viedli už v ďalšom roku k spolupráci - Andrej pre Longital zremixoval skladbu Konečne si letel, ktorá vyšla na remixovom albume Revoyaged a spoločne ho pokrstili aj naživo na festivale micro.Wilsonic ešte v starom bratislavskom PKO. Odvtedy ich spája priateľstvo a pravidelné stretnutia v Bielych Karpatoch, Londýne a na bratislavskom festivale Next.

Zdroj: Slnko Records

Andrej Bako. 

Album, na ktorom Shina a Dano Salontay z Longitalu spolupracujú s Andrejom Bakom, má názov Dočista a vyjde 9. septembra na značke Slnko Records. Nasledovať bude spoločné turné po slovenských a českých kluboch.

(ts, ms) 

Neuveriteľný úspech: Skladbu Eugena Botoša vybral Jay-Z na výberovku najlepších umelcov od roku 1940

O takomto ocenení nemôže väčšina slovenských hudobníkov ani snívať, no jemu sa to podarilo. Eugen Botoš, bratislavský rodák, hudobný skladateľ a multiinštrumentalista zaznamenal ďalší obrovský úspech v zahraničí. Jeho skladbu Symphony of Broken Hearts, ktorú nahral s legendárnou Dionne Warwick, vybral slávny raper a jeden z najúspešnejších hudobných producentov na svete, Jay-Z, na troj-CD výberovku najlepších čiernych umelcov od roku 1940 The Black Heritage Music Collection.

Páčil sa vám článok?