Premiéra Giordanovej opery na scéne SND

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Na 18., 19., a 21. december o 19.00 naplánovala Opera SND premiéru, ktorá poteší všetkých priaznivcov zlatého veku opery. Režisérom, ktorý sa podujal zinscenovať jedno z najslávnejších diel skladateľa Umberta Giordana, je hosťujúci Guy Montavon.

André Chénier patrí k najčastejšie uvázaným titulom talianskeho verizmu predminulého storočia. Podtitul historická dráma je v tomto prípade úplne oprávnený: autor libreta Luigi Illica si pre dej opery vybral dobu búrlivých spoločenských zmien počas francúzskej revolúcie. Konkrétne dejinné udalosti pritom nie sú len zameniteľnou kulisou príbehu ale činiteľom, ktorý priamo motivuje konanie jeho postáv.

Hlavný hrdinom je veľký francúzsky básnik André Chénier bojujúci s úkladmi svojho bývalého sluhu a soka v láske, Charlesa Gérarda. Práve Gérard dokáže využiť nové pomery a z politicky vysokej pozície zneužívať moc na svoje osobné ciele. Stupňovaniu dramatického konfliktu dokonale zodpovedá aj Giordanova hudba - známa Marseilaise evokuje revolučné vzplanutie, ku ktorému prispievajú aj drsné vokálne prejavy postáv v úzkostných existenciálnych situáciach. Mašinéria revolučného teroru sa však nedá zastaviť a zrýchlený sled udalostí speje k tragickému koncu... Za hudobné naštudovanie vďačí opera Rastislavovi Štúrovi, postavu Chéniera stvárnil Peter Dvorský, v ostatných úlohách sa predstavia G. Ovsepian, P. Prokopiev, M. Babjak a ďalší.

Páčil sa vám článok?