Na hrade bude výstava tisícročia

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Druhé poschodie Bratislavského hradu bude od 21. júla do 21. októbra dejiskom unikátnej výstavy Stred Európy okolo roku 1000. Výstava je spoločným nemecko-poľsko-slovensko-česko-maďarským projektom, nad ktorým prevzalo patronát päť hláv štátov.

„Odborníci výstavu nazvali výstavou tisícročia - ide o projekt, ktorý nemá v slovenskom múzejníctve obdobu,“ uviedol generálny riaditeľ Slovenského národného múzea Ján Papco. Príprava výstavy trvala štyri roky, podieľalo sa na nej a ešte stále sa podieľa 193 archeológov, historikov, historikov umenia, archivárov a reštaurátorov zo všetkých zúčastnených krajín. Autori výstavy vybrali 2800 unikátnych originálov zo 179 múzeí, inštitúcií a súkromných zbierok z 12 európskych krajín v celkovej poistnej hodnote 4,1 miliardy korún.

Myšlienka zorganizovať výstavu sa zrodila v roku 1997 z iniciatívy odboru kultúry Ministerstva zahraničných vecí Spolkovej republiky Nemecko, ktoré projekt ponúklo Magyar Nemzeti Múzeu v Budapešti, s ústrednou myšlienkou vyzdvihnúť osobnosť cisára Ota III. a jeho spoluapoštola pri budovaní kresťanskej Európy, budúceho sv. Štefana, korunovaného za uhorského kráľa.

Postupne sa k projektu pridávali ďalšie štáty s cieľom na konkrétnych príkladoch kultúrnej histórie ukázať, že idea Európskej únie, ktorá vyzrela na konci 20. storočia, sa neobjavila prvýkrát, ale jej hlavné myšlienky sú založené na tisícročnej spoločnej kresťanskej tradícii. Výstava, ktorá s prestávkami potrvá takmer štyri roky (v roku 2000 bola v Budapešti, ďalšími výstavnými miestami boli Berlín, Mannheim a Praha, po Bratislave poputuje do Poľska) napokon dostala prívlastok „výstava tisícročia“. Expertom a komisárom výstavy sa podarilo získať všetky dostupné unikáty, ktoré sú v jednotlivých štátoch obmieňané, čo znamená, že napríklad jeden významný rukopis bude v danej krajine vymenený za iný, niektoré jedinečné šperky poputujú do zahraničia iba v kópiách a najvzácnejšie exponáty, ktoré sa nesmú vyvážať (napríklad maďarská svätoštefanská koruna), budú vystavené len v krajine, ktorej patria.

Väčšina vystavených predmetov je prevážaná vždy spoločne, ale exponáty mimoriadnej hodnoty privážajú tesne pred otvorením výstavy špeciálni kuriéri v prenosných trezoroch za ochrany polície. Autori a organizátori výstavy vychádzali z myšlienky, že výstava je príležitosťou tisícročia a podobný súbor takéhoto rozsahu už tak skoro zostavený nebude.

Páčil sa vám článok?