Balet SND uvádza premiéru inscenácie Popoluška

18.11.2021

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Balet Slovenského národného divadla (SND) uvádza 19. a 20. novembra premiéru baletného diela Sergeja Prokofieva Popoluška. Nový počin, pod ktorý sa podpísal britský choreograf a režisér Michael Corder, hudobne ho naštudoval dirigent Ondrej Olos a scénu a kostýmy navrhol Mark Bailey, predstavili tvorcovia vo štvrtok na tlačovej konferencii.

"Popoluška je nádherný titul, svetoznáma rozprávka, ktorá očarí každého jedného diváka," uviedla umelecká riaditeľka Baletu SND Nina Poláková, ktorá možnosť tvoriť s Corderom mala už vo Viedenskom štátnom balete: "Viem, aké náročné a virtuózne sú choreografie od Michaela, je to veľká výzva pre každého tanečníka a myslím si, že diváci túto náročnosť a krásu pohybu určite ocenia."

Rozprávkový príbeh Popolušky od francúzskeho spisovateľa Charlesa Perraulta inšpiroval Prokofieva k skomponovaniu jedného z najkrajších baletných opusov 20. storočia. Melodicky bohaté dielo plné emócií, krehkosti, melanchólie a tanečných obrazov je stále príťažlivým materiálom pre tanečných umelcov na celom svete. Corder pri spracovaní Prokofievovho baletu vychádzal z bohatej farby hudobnej partitúry i emocionality dejovej línie známej rozprávky, ktoré zvýraznil moderným choreografickým videním.

"Prvú Popolušku som vytvoril pre Anglický národný balet v roku 1996. Popoluška bola vždy mojím snom, získala Cenu Laurencea Oliviera a Cenu London Evening Standard za mimoriadny inscenačný počin," hovorí choreograf, ktorý má na konte vyše 60 baletných choreografií. "Pracujem s melódiami, harmóniami aj orchestráciou. Hudba má pre mňa svoju textúru i farbu, je trojdimenzionálna," tvrdí Corder, ktorý spolupracoval so svetovými súbormi, ako Royal Ballet, Sadler’s Wells Royal Ballet v Londýne.

Corderovo moderné choreografické videnie a originálny režijný koncept dopĺňa výprava anglického scénografa a kostýmového výtvarníka Baileyho, ktorý navrhol dizajn k vyše 200 inscenáciám pre činohru, operu a balet vo Veľkej Británii, v pevninskej Európe, Severnej Amerike a Ázii.

V úlohe Popolušky sa predstavia prvé sólistky Baletu SND Olga Chelpanova a Tatum Shoptaugh, princa tancujú Konstantin Korotkov, Viacheslav Kruť, Artemyj Pyzhov a Adrián Szelle. V inscenácii ďalej účinkujú zbor Baletu SND, žiaci tanečného konzervatória Evy Jaczovej v Bratislave a orchester Opery SND.

Balet má dve hodiny a je zložený z 50 hudobných čísiel. "Hudobné zložky sú koncentrované skutočne na malej ploche, pre mňa je zaujímavé, ako sú komponované, ako sa odlišujú, aj čo sa týka inštrumentácie, nálady, spomenul by som aj príslušnosť k jednotlivým regiónom, budete počuť až orientálny nádych alebo nádych Španielska, niekedy až rustikálny. Tá partitúra je obrovský poklad pre dirigenta," dodal Olos.

(TASR)

Páčil sa vám článok?