VIDEO: Slávnosť pre milovníkov umenia: Noc divadiel ponúkne bohatý program

11.11.2021
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Do už 12. ročníka celoslovenského podujatia európskeho významu Noc divadiel 2021 sa zapojí až 57 divadiel v 24 mestách. Podujatie, ktoré sa tento rok koná s mottom „Cesta dlhých dní do Noci divadiel“, sa uskutoční v sobotu 20. novembra 2021.

„O 19:00 hod. sa pomyselne spoja všetky naše divadlá, aby spoločným potleskom odštartovali Noc divadiel, podujatie, ktoré nás spája a prináša do nášho každodenného života nevšedné zážitky,“ hovorí Vladislava Fekete, riaditeľka Divadelného ústavu, ktorý podujatie organizuje.

Zapojené divadlá lákajú divákov na voľné či špeciálne vstupné, ale hlavne na netradičné (divadelné) zážitky. Počas Noci divadiel si užijete divadlo vo všetkých jeho formách a podobách. Budete si môcť vybrať z rozprávok, nočného sprievodu, môžete si zahrať spoločenskú hru, nahliadnuť do zákulisia prípravy hry či muzikálového predstavenia, pozrieť si divadlo vo virtuálnej realite i diskutovať. Len v samotnej Bratislave sa do projektu zapojí 19 divadiel.

"Chcela by som pozvať všetkých pravidelných návštevníkov kultúrnych podujatí, ale aj nových, ktorí si tú skúsenosť chcú iba vybudovať, aby sa prišli pozrieť na Noc divadiel," povedala dnes na tlačovej konferencii ministerka kultúry Natália Milanová.

Ministerka kultúry Natália Milanová (vľavo od nej riadieľka Divadelného ústavu Vladislava Fekete):

Hoci počet prípadov koronavírusu rastie, podujatie sa tento rok uskutoční priamo na pôde divadiel. Červená Bratislava by problém mať nemala, v čiernych okresoch bude platiť pre zaočkovaných limit 100 ľudí v interiéri.

"Tento rok pracujeme s heslom Cesta dlhých dní do Noci divadiel. Ide o slovnú hračku, ktorá súvisí so slávnou hrou Eugena O'Neilla Cesta dlhého dňa do noci. Je to dramatický text, ktorý ukazuje na odvrátenú stránku reality a našej spoločnosti,"  priblížila Vladislava Fekete.

Herečka Anna Šišková (Divadlo Astorka) pozýva na večer poézie, počas ktorého bude v rámci Noci divadiel čítať zbierku indicko-kanadskej autorky Rupi Kaur Moje telo, môj domov:

Noc divadiel charakterizujú otvorenosť (ako potreba zo strany divadiel), interakcia (ako prvok hry a akcie zo strany publika) a prepájanie (ako schopnosť vytvárať siete medzi verejnosťou, divadlami, inštitúciami a mestami). Iniciátorom projektu Noc divadiel je chorvátska Noć kazališta. Stovky európskych divadiel sa počas jednej noci spoja a ponúknu divákom netradičné divadelné zážitky v netradičnom časovom rozpätí.

V nových pandemických opatreniach budú vysoké pokuty či zákaz predaja jedál a nápojov na vianočných trhoch...

Pred treťou vlnou pandémie na Slovensku sa väčšina dospelej populácie rozhodla chrániť pred ťažkým priebehom ochorenia Covid-19 očkovaním. Ich zodpovedný prístup voči spoločnosti, ale aj k hospodárstvu bude zohľadnený vo väčšej miere slobody. Druhou prioritou štátu je chrániť tých najviac ohrozených, ktorí ešte nevyužili možnosť najúčinnejšej ochrany, teda vakcínu.

Mestá, v ktorých sa tento rok podujatie koná: Banská Bystrica – Banská Štiavnica – Bratislava – Hriňová – Kladzany – Kostolište – Košice – Malacky – Martin – Nitra – Považská Bystrica – Prešov – Prievidza – Púchov – Ružomberok – Senec – Soblahov – Spišská Nová Ves – Topoľčany – Trnava – Výčapy-Opatovce – Zohor – Zvolen – Žilina.

(ms)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie