Balet SND pripravuje ďalší ročník projektu Umenie pre život

14.10.2021

Zdroj: TASR - Jakub Kotian

Páčil sa vám článok?

Balet Slovenského národného divadla (SND) v spolupráci s Národným onkologickým ústavom (NOÚ) pripravuje ďalší ročník projektu Umenie pre život. Tanečný galavečer sa uskutoční v piatok 22. októbra o 18.00 h v novej budove SND. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka SND Izabela Pažítková.

Podujatie má za cieľ upozorniť na problematiku prevencie a liečby onkologických ochorení. "Názov Umenie pre život vychádza z filozofie umenia liečiť a umenia pomáhať," dodala Pažítková ku charitatívnemu galavečeru, ktorý má podporiť aktivity NOÚ zamerané na zvýšenie kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti, komfortu pacientov a na rozvoj pracovísk ústavu.

Počas galavečera vystúpia hviezdy tanečného umenia zo zahraničia i domáci umelci. Z Baletu Parížskej opery sa predstaví tanečný pár Ludmila Pagliero, danseuse étoile a prvý sólista tejto scény Audric Bézard, z Holandského národného baletu prví sólisti Maia Makhateli, Jozef Varga a Jakob Feyferlik, zo Stuttgartského baletu tanečný pár Miriam Káčerová a Roman Novitzky a ďalší hostia.

FOTO: Nebohý spevák Karol Duchoň sa v súčasnosti vozí na takomto Mercedese - ako je to možné?

O Karolovi Duchoňovi bolo známe, že patril k veľkým milovníkom štvorkolesových tátošov. Počas svojho života vlastnil aj dva Mercedesy. A vozidlo rovnakej značky, ktoré sa veľmi podobá na jedno zo spevákových áut, má aj istý pán z Malaciek. Ten si dal za zadné okno dve zarámované fotografie tejto hviezdy slovenskej popmusic, ktorá ho tak aj posmrtne sprevádza pri každej jazde...

Organizátori avizujú, že diváci budú mať príležitosť vidieť časti choreografií alebo nové diela, ktoré nie sú súčasťou repertoáru našej prvej baletnej scény. Napríklad duetá z diel choreografov Rolanda Petita, Rudolfa Nurejeva, Kennetha MacMillana, Johna Cranka či Maura Bigonzettiho. V programe figuruje aj vystúpenie tanečníkov z Baletu Národného divadla Brno či sólistov Baletu Štátneho divadla Košice.

Iniciátorom projektu podpory boja proti onkologickým chorobám v spojení s tanečným umením bol bývalý riaditeľ Baletu SND Mário Radačovský v roku 2008. Myšlienku rozvíjal na poste riaditeľa Baletu SND Jozef Dolinský ml. najmä v rokoch 2013 – 2016, keď sa začal tento večer uvádzať pod titulom Umenie pre život.

(TASR)

Páčil sa vám článok?