Fotografie ruských piktorialistov

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

17. októbra bude v Esterházyho paláci SNG otvorená jedinečná prehliadka prác šestnástich ruských fotografov, ktorých spoločné estetické východiská dostali označenie piktorializmus.

Piktorializmus v ruskej fotografii možno považovať za duchovného spojenca západného impresionizmu, ktorý však výraznejšie zasiahol skôr do vývoja iného média, maľby.

Možno aj preto si nedogmatickí piktorialisti po prezentácii svojich prvých pokusov, výsledku opustenia ateliérov a nadšeného cestovateľstva v snahe zachytiť rôzne podoby meniacej sa krajiny, vyslúžili obvinenia z mechanickej nápodoby prírody.

Umelecký smer sa však nenechal umlčať, postupne prenikol do ostatných žánrov a istý čas zastával úlohu vedúceho trendu celého fotografického umenia v Rusku. Pre ďalšie generácie tak zostali zachované obrazy rodiacej sa industriálnej spoločnosti zo začiatku minulého storočia.

Kurátor Jevgenij Berezner a spoluorganizátor Václav Macek predstavujú verejnosti vývoj piktorializmu od 90. rokov 19. storočia až po súčasnosť. Expozícia je súčasťou Mesiaca fotografie. Navštíviť ju môžete denne okrem pondelka v čase od 10.00 do 18.00.

Bohuš Dúbrava

Páčil sa vám článok?