Jazzové dni budú v znamení world music

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Predposledný októbrový víkend si status sviatku všetkých fanúšikov džezu vyslúžil už dávno. Park kultúry a oddychu poskytne od 18. do 20. októbra priestor Bratislavským jazzovým dňom (BJD), ktorých program sa tentoraz viac než po minulé roky odkláňa od tradičnejších foriem k súčasným trendom prelínania štýlov, žánrov či tradícií.

Známemu faktu, že si globálna hudba 21. storočia zo škatuľkami nevystačí, vďačí tohtoročný zoznam účinkujúcich za zvýšený výskyt hudobníkov, ktorí sa síce pohybujú v oblasti džezu, no nerozpakujú sa obohatiť svoj výraz najrôznejšími fúziami s etnickými prvkami. Piatkový večer začne elektrickým fusion trnavského Fuse Jazzu.

Slovo djabe vraj v jednom z afrických jazykov znamená sloboda, čo presne vystihuje prejav rovnomennej maďarskej skupiny hrajúcej smooth jazz inšpirovaný world music. Pôvodom izraelský saxofonista a klarinetista Gilad Atzmon s Orient House Ensemble (GB) kombinujú rytmy či melódie Blízkeho východu a Balkánu, zatiaľ čo jeden z najvýznamnejších žijúcich barytónsaxofonistov, Američan Ronnie Cuber so zoskupením Cubism, zasadzuje soul a blues do karibského kontextu.

Úvod sobotných koncertov bude patriť avantgardne ladenému modernému džezu v podaní poľských hudobníkov okolo Ryszarda Tymańskeho a štafetu prevezme Illustratosphere Dana Bártu. Splniť tradíciu sobotňajších nocí, ku ktorým patrí roztancovaná Spoločenská sála, sa podujal kubánsko-brazílsky kvintet Julia Barreta Latino World s virtuóznym džezrockom vyvierajúcim z latino rytmov a najmä dvadsaťčlenné teleso Jazz Jamaica All Stars, produkujúce energickú smršť jamajského folklóru a známych skladieb prearanžovaných do reggae a ska.

Prvým koncertom záverečného dňa BJD bude vystúpenie slovensko-rakúskej zostavy Identity s Miki Skutom a J.Bartošom, francúzske duo Brumcello vzápätí zodpovie otázku, ako spolu vychádzajú violončelista, post-punkový bubeník a elektronika okorenená hip-hopom.

Najlepší holandský flautista Ronald Snijders nemá problém striedať fusion s brazílskymi groovmi, ale vyvrcholenie celých BJD zostane v réžii hviezdneho amerického štýlovo neohraničeného gitaristu a speváka Robbena Forda, bývalého spoluhráča Milesa Daviesa a Billa Frisella. Dianie na hlavnom pódiu dopĺnia prezentácie slovenských hudobníkov v Malej sále (Take One, Traditional Jazz Band).

Bohuš Dúbrava

Kubánsky bubeník a perkusionista Julio Barreto so skupinou Latino World predvedú moderný dravý džezrock v rámci sobotňajšieho programu BJD 2002.

Páčil sa vám článok?