V pondelok sa začne 29. ročník Ekotopfilmu

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

V Bratislave sa opäť môžeme tešiť na prezentáciu špičkovej svetovej odbornej audiovizuálnej tvorby. Od 14. do 18. októbra 2002 sa uskutoční XXIX. medzinárodný festival odborných filmov, TV a videoprogramov EKOTOPFILM 2002.

Hlavným miestom festivalu bude hotel Forum, kde sa uskutočnia súťažné projekcie i podujatia sprievodného odborného programu (konferencie, semináre, panelové diskusie, besedné kluby a podobne).

Festival EKOTOPFILM 2002 je najstarším podujatím svojho druhu na svete. Zameraný je na všetky odvetvia priemyslových, hospodárskych a humánnych aktivít človeka, s dôrazom na trvalo udržateľný rozvoj. Vďaka vyše 5000 partnerom v 78 krajinách sveta, ako aj spolupráci s OSN, UNEP, UNESCO atď., každoročne prináša najnovšie aktuálne informácie z celosvetovej databanky vedecko-technického vývoja a progresu ľudskej spoločnosti. Festivalová kolekcia prezentuje najnovšiu svetovú tvorbu obsahujúcu informácie o svetovom vývoji a aktuálnych otázkach smerovania ľudskej civilizácie.

Na EKOTOPFILM 2002 sa prihlásilo viac ako 150 aktuálnych titulov z celého sveta od USA, či Kanady, cez Európu až po Čínu a Austráliu. Slávnostné otvorenie festivalu bude v pondelok o 9. hodine a súbežne premietnu v sále Senátor prvý film Chodníčkami Veľkej Fatry z domácej produkcie. Diváckej verejnosti je k dispozícii celý hotel Forum, projekcie filmov sú denne od 14. do 17. októbra - predpoludním od 8.30 do 13.00 a večer od 18. do 22. hodiny. Vstup na všetky podujatia festivalu je zdarma.

Súčasťou večerných projekcií bude aj prehliadka tvorby významného slovenského režiséra Dušana Hanáka (14. 10. Učenie a 322, 15. 10. Obrazy starého sveta, 16. 10. Ja milujem, ty miluješ, 17. 10. Deň radosti a Papierové hlavy). Okrem projekcií sa môžu návštevníci zúčastniť aj konferencií a seminárov. Napríklad 15. 10. o 18. hodine sa začne besedný klub pre verejnosť na tému Slovensko a Európska únia. Bude sa hovoriť o tom, čo pre občanov Slovenska bude znamenať vstup do EÚ. Účasť prisľúbili experti, ktorí vedú prístupové rozhovory.

Rovnako zaujímavé bude tiež celodenné podujatie Nadácie Memory a Slovenskej Alzheimerovej spoločnosti vo štvrtok 17. 10. od 9.30 h na tému Alzheimerova choroba - zabudnutá budúcnosť. Na záver (18.30 h) je naplánované diskusné fórum.

Bližšie informácie a program nájdete na www.ekotopfilm.sk.

Ivan Václavík

Páčil sa vám článok?