VIANOCE: Receptúry zo starého Prešporka

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

O tom, že bratislavská kuchyňa bola originálna aj počas Vianoc, nás presvedčili staré receptúry, ktoré sa nám dostali do rúk.

BRATISLAVSKÉ ROHLÍČKY

Recept na pravé bratislavské rohlíčky tak, ako ich piekol vychýrený pekár Wendler, ktorý mal obchod na Štefánikovej ulici v dnes už neexistujúcom dome, nám poslala čitateľka Zlatica.

Na prípravu cesta potrebujeme: 60 Dkg hrubej múky, 25 Dkg masla, 10 Dkg práškového cukru, 2 dl vlažného mlieka a 2 Dkg kvasníc. Na prípravu plnky potrebujeme: 22 Dkg maku alebo orechov (pomletých), 22 Dkg práškového cukru a 1,5 dl vody.

Po vypracovaní cesta si urobíme asi 2 Dkg guľky. Každú z nich vyvaľkáme. Pri vaľkaní však cesto nepodsypávame múkou. Ak sa prilepí, znovu urobíme guľku a vyvaľkáme na elipsu asi 16 x 7,5 cm. Plnku si pripravíme tak, že dáme variť 1,5 dl vody a pridáme cukor. Keď sa cukor rozpustí, oheň vypneme a pridáme mak alebo orechy. Dobre vymiešame a necháme vychladnúť. Rohlíčky naplníme plnkou a poukladáme na plech. Dáme ich na teplé miesto a necháme vykysnúť. Pred vložením do rúry natrieme rohlíčky vajíčkom, z ktorého sme odobrali trochu bielka. Rúru si vopred vyhrejeme, ale len na takú teplotu, pri akej sa bude piecť. Radšej slabšie ako silnejšie.

BRATISLAVSKÉ BONBÓNY

Aj tento recept nám poslala naša čitateľka Zlatica. Či ide rovnako o receptúru pekára Wendlera, neuviedla.

Na prípravu potrebujeme: 10 Dkg piškót, 10 Dkg práškového cukru, 10 Dkg čokolády na varenie, 6 Dkg tuku Cera, 5 Dkg mandlí, 5 Dkg lieskovcov, 5 Dkg orechov, 5 Dkg kokosovej múčky, 5 polievkových lyžíc rumu, 4 polievkové lyžice vychladnutej kávy neska.

Do časti rumu namočíme asi 3 Dkg hrozienok. Zvyšok rumu pridáme do masy, ktorú si pripravíme z pomletých piškót, práškového cukru, nastrúhanej čokolády, pomletých mandlí, lieskovcov, orechov, kokosovej múčky a kávy. Aby sme mali bonbóny rovnaké, použijeme formu z prázdnej bonboniéry. Po stuhnutí bonbóny vyklopíme z formy, ozdobíme hrozienkami a potrieme polevou, ktorú si pripravíme z čokolády na varenie a tuku Cera.

PREŠPORSKÉ WARMLICH

Túto receptúru sme našli v knihe Petra Ševčoviča Z kuchyne starého Prešporka. Prešporské warmlich je nápoj, ktorým sa zapíjali oblátky s orechom, medom a cesnakom pred štedrou večerou.

Na prípravu potrebujeme: cukor, maslo, červené víno, klinčeky, škoricu, badián, muškátový kvet a vínovicu. Štyri polievkové lyžice cukru necháme skaramelizovať na štyroch polievkových lyžiciach masla. Karamel rozpustíme v pollitri červeného vína a ochutíme klinčekmi, škoricou, hviezdičkou badiánu a šiestimi lupienkami muškátového kvetu. Warmlich doplníme do litra vínovicou a môžeme pridať aj niekoľko kvapiek sladkej smotany.

(brn)

Páčil sa vám článok?