Nové zvony sú vystavené

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Do 12. novembra je v Českom centre na Námestí SNP prístupná výstava zvonov zvonárskej dielne rodiny Dytrychovej v Brodeku pri Přerove.

Vystavených je takmer dvesto rôznych zvonov, z toho 15 kostolných zvonov o hmotnosti od 20 do 220 kilogramov. Ďalej tu je vystavená kolekcia 28 civilných zvončekov pre rôzne životné príležitosti a 150 druhov vianočných, firemných, klubových, lodných, mestských, farských, domových a suvenírových zvončekov.

Zvonárska dielňa rodiny Dytrychovej vznikla v roku 1950 a odvtedy vyrobila sedemtisíc značkových zvonov, ktoré pravidelne znejú v rôznych mestách Európy, Ameriky, Afriky, Ázie a Austrálie. Naposledy to boli zvony pre bratislavský Dóm sv. Martina, ktoré do Bratislavy doviezli 16. októbra. Slávnostná vysviacka nových zvonov konkatedrály bude 11. novembra, o dva dni neskôr ich začnú umiestňovať do zvonice Dómu k legendárnemu zvonu Wederin.

Zvony sú zatiaľ vystavené v Dóme sv. Martina, kde si môžu Bratislavčania pozrieť. Zvony boli v roku 1914 po začiatku Prvej svetovej vojny roztavené a použité na odlievanie diel. Do Dómu sv. Martina sa vracajú po 86 rokoch aj zásluhou susedných štátov - Rakúska, Maďarska, Ukrajiny, Poľska a Českej republiky. Nové zvony sú darmi týchto štátov a ich hlavných miest Slovensku a Bratislave.

(ado)

Páčil sa vám článok?