Krištáľové krídlo opäť hľadá najväčšie osobnosti Slovenska

9.9.2020

Zdroj: PR Krištáľové krídlo

Páčil sa vám článok?

Krištáľové krídlo opäť hľadá výnimočné slovenské osobnosti, ktoré v roku 2020 dosiahli jedinečný úspech. Do 31. októbra môže svojho favorita na ocenenie navrhnúť aj široká verejnosť prostredníctvom online formulára na www.kristalovekridlo.sk.

Krištáľové krídlo má za sebou 23 rokov udeľovania ocenení v desiatich kategóriách za konkrétny počin v danom roku v oblasti spoločenského, hospodárskeho, vedeckého, športového, kultúrneho života, ako aj mimoriadnej ceny. Príprava 24. ročníka je podľa organizátorov poznačená pandémiou. "Vnímame, že vo všetkých kategóriách, ktoré oceňujeme, je podstatný pokles aktivít v každom smere. Pre tento ročník sme spojili kategóriu populárna hudba a hudba do jednej kategórie," uviedla autorka a producentka Krištáľového krídla Mária Vaškovičová. Dodala, že druhou novinkou je zmena v kategórii šport: "V priebehu roka 2020 poklesli všetky športové súťaže, respektíve sa vôbec nekonali. Porotcovia už navrhli, že budú venovať pozornosť zaslúžilým športovcom, ktorí v minulosti dosiahli svetové úspechy a neušlo sa im toto ocenenie."

Krištáľové krídlo nie je anketa, o finálnych nomináciách rozhoduje odborná porota. V 24. ročníku sa k stálym členom pripoja napríklad staronový člen Boris Hanečka, v kategórii divadlo a audiovizuálne umenie riaditeľ programových služieb RTVS Anton Šulík, herec martinského divadla Tomáš Grega, v kategórii šport laureát Róbert Vittek, paralympijská reprezentantka Veronika Vadovičová, v kategórii medicína a veda laureát ceny Krištáľové krídlo profesor Michal Mego a ďalší, ktorých verejnosť spozná počas priameho prenosu z odovzdávania ocenení.

Porotcovia do finále posunú v každej kategórii tri osobnosti. "Vďaka tomu, že nás ľudia i odborné organizácie informujú o úspešných počinoch svojich známych, máme vždy zaručenú výbornú kvalitu návrhov. Už len nominácia na Krištáľové krídlo je preto veľkou prestížou," uviedla k nominačnej kampani nová riaditeľka galavečera Krištáľové krídlo Danka Barteková. Podľa nej budú mať odborné poroty náročné rozhodovanie i tento rok: "Keďže na Slovensku máme nespočetne veľa úspešných ľudí, ktorí robia našej krajine zvučné meno i v zahraničí. A napriek tomu, že v tomto období sme vo viacerých odvetviach mierne spomalili, nájdu sa u nás mnohé osobnosti, na ktoré môžeme byť právom hrdí. Takáto pozitívna emócia je teraz kľúčová."

Laureátov jednotlivých kategórií vyhlásia v novej budove Slovenského národného divadla (SND) 7. februára 2021. Galavečer odvysiela v priamom prenose RTVS na Jednotke.

(TASR)

Páčil sa vám článok?