FOTO a VIDEO: Presne pred 20 rokmi otvorili v Čunove Galériu Danubiana - dnes je pýchou Bratislavy

9.9.2020

Zdroj: FB Danubiana Maulensteen Art Museum

Páčil sa vám článok?

Danubiana Meulensteen Art Museum Bratislava alebo aj Galéria Danubiana či múzeum moderného umenia je nevšedný výstavný priestor situovaný na vodnom diele v Čunove uprostred koryta Dunaja. Galéria obklopená krásnym areálom bola otvorená 9. septembra 2000, takže práve dnes si pripomíname 20. výročie jej existencie aj príhovormi známych kultúrnych osobností...

"Deviateho septembra uplynie 20 rokov od otvorenia múzea moderného umenia Danubiana v Čunove. Bol som pri zrode myšlienky a ako architekt, projektant som zažil proces škicovania, návrhu, projektu a výstavby + otvorenie novej budovy a areálu, ktorý spôsobil doslova šok v našom meste. Nie som kompetentný hodnotiť roky potom, až po súčasnosť, ale z môjho pohľadu to bolo zaujímavé obdobie," napísal tento týždeň na sociálnu sieť architekt Peter Žalman a pridal na svoj facebookový profil aj niekoľko fotografií tejto galérie, ktorá je dnes pýchou Bratislavy. Aj veľa zahraničných turistov ju má vo svojom cestovnom itinerári ako jednu z atrakcií našej metropoly, ktorú treba prísť navštíviť a vidieť na vlastné oči.  

"Danubiana pomohla celej generácii tvorivých umelcov po roku 2000 prezentovať svoje diela, uplatniť sa. Mala a má špecifické postavenie na bratislavskej aj slovenskej scéne. Pokiaľ spočiatku to bola rýdzo súkromná iniciatíva Gerarda Meulensteena a hŕstky nadšencov, najmä Vincenta Polakoviča, postupne si vybudovala svoje podhubie. V dobrom i zlom sa Danubiana stala akoby samostatný fenomén. Zmena nastala pred niekoľkými rokmi, keď do Danibiany vstúpil štát. Dnes sa schyľuje k ďaľšej zmene, ale taký je život. Význam Danubiany zhodnotí až čas, ja som chcel aj niekoľkými zábermi pripomenúť, že čoskoro bude 9. september," uzavrel tému Peter Žalman. 

Danubiana Meulensteen Art Museum si svoje 20. výročie pripomína aj sériou video príhovorov desiatok osobnosti  slovenského umeleckého sveta, z ktorých sme si vybrali napríklad populárneho speváka a nadšeného výtvarníka Pavla Hammela:

Alebo aj zamyslenie výtvarníka Rudolfa Sikoru:

Sochár Dušan Králik zase prezradil, že má v areáli jedno zo svojich diel ako stálu expozíciu:

A raper Majk Spirit sa priznal, že práve sem zobral svoju priateľku na prvé rande:

Projekt Manifest Danubiany odštartoval svojou zdravicou herec Milan Lasica:

(ars)

Páčil sa vám článok?