Dúhový Pride bude tento rok výnimočný, dnes sa začína týždeň sprievodných podujatí

20.7.2020
0

Zdroj: Tomáš Halász pre Dúhový PRIDE Bratislava

Páčil sa vám článok?

Festival Dúhový PRIDE Bratislava 2020 sa dnes (pondelok 20. júla) začína týždňom sprievodných podujatí a vyvrcholí programom v sobotu 25. júla. Ten však bude iný ako po minulé roky.

Tento rok sa v sobotu nebude pochodovať mestom, ale program bude prebiehať online. Prípravy na 10. ročník festivalu totiž prerušila pandémia COVID-19. Festival podľa organizátorov upozorní na aktuálnu situáciu LGBTI ľudí, nerovné dopady epidemiologických opatrení a prinesie množstvo komunitných aktivít.

"Bezpečnosť a zdravie všetkých je pre nás prioritou a plánovaný nový začiatok PRIDE na Námestí slobody sme preto preložili na budúci rok. Vývoj na politickej scéne a aj nerovné dopady protipandemických opatrení ukazujú, že LGBTI ľudia a ich rodiny sú na Slovensku stále na okraji záujmu štátu. Motivovalo nás to usporiadať PRIDE online formou, aby sme aj teraz pripomenuli neriešené problémy LGBTI ľudí na Slovensku," informovali nás organizátori.

Týždeň sprievodných podujatí začína v pondelok 20. júla online talkshow Hlasy PRIDE, v ktorej moderátorka Jana Jablonická Zezulová privíta ľudí z poradenských centier pre LGBTI komunitu Christiána Havlíčka a Luciu Plavákovú z inPoradne a Zaru Kromkovú z košickej Prizmy. Hudobný sprievod zabezpečí Erik Žigmund. Rozprávať sa bude o aktuálnej situácii LGBTI ľudí na Slovensku a dopadoch koronakrízy na komunitu.

Zdroj: Tomáš Halász pre Dúhový PRIDE Bratislava

Nakrúcanie Dúhového PRIDE Bratislava 2020, skupina Puding pani Elvisovej.

"Práve počas kríz a mimoriadnych situácií sa nerovnosti v spoločnosti ukazujú v jasnom svetle. Medzinárodné páry rovnakého pohlavia nemôžu v súčasnosti spoločne cestovať, niektoré rozdelila hranica a tie, ktoré sa starajú o dieťa, sa pri tom nemôžu striedať, lebo štát uznáva za rodiča len jednu osobu. Na mladých LGBTI ľudí vo zvýšenej miere dolieha aj nízka miera akceptácie a množstvo predsudkov, ktoré sú v našej spoločnosti. O nich a najmä s nimi bude štvrtková diskusia združenia Nomantinels Mladí Queer ľudia - Akí sú a čo ich trápi? v Novej Cvernovke," vysvetllili organizátori.

Zdroj: Tomáš Halász pre Dúhový PRIDE Bratislava

Nakrúcanie Dúhového PRIDE Bratislava 2020, skupina Bad karma Boy.

Počas PRIDE týždňa si viaceré organizácie pripravili  zmes podujatí: diskusie, divadlá, workshop, filmy, prednesy, párty, športové podujatia a na záver v nedeľu dokonca ekumenickú bohoslužbu. Kompletný program nájdete TU.

ROZHOVOR: Na akých párty a ako sa zabávajú bratislavskí teplí? Prezradil nám to ten najpovolanejší

Bratislava je pestrá zmes ľudí a komunít. Po článkoch o hipsteroch vám prinášame niečo zo zákulisia ďalšej komunity, ktorá už nerozlučne patrí k nášmu mestu. O LGBTI či queer ľuďoch alebo homosexuáloch sme sa rozprávali s Romanom Samotným (35), ktorý prevádzkuje známy podnik Tepláreň Café a rovnako stojí za drvivou väčšinou neraz i bláznivých párty, na ktoré sa táto komunita chodí zabávať.

​Hlavný program festivalu bude vysielaný online v sobotu 25. júla od 19:00 h. Ako pre Bratislavské noviny vysvetlil jeden z organizátorov Martin Macko, nepôjde o live vysielanie, takže pódium s koncertom a hosťami by ste v sobotu fyzicky hľadali márne, program už  je predvyrobený. Moderátorom bude Peter Šarkan Novák a vystúpia v ňom slovenské kapely Bad Karma Boy, Puding pani Elvisovej (aj na úvodnej foto článku) a Modré hory. Koncerty sa budú ako každý rok striedať s prejavmi osobností.

Zdroj: Tomáš Halász pre Dúhový PRIDE Bratislava

​​Nakrúcanie programu Dúhového PRIDE Bratislava 2020, príhovor organizátorky Jany Mičekovej.

Nebude chýbať verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová, primátor Bratislavy Matúš Vallo a predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba. Poprvýkrát prednesú svoje pozdravy ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, predsedníčka Progresívneho Slovenska Irena Bihariová a predsedajúca zborová evanjelická farárka v bratislavskom Starom Meste Anna Polcková.

Hlasmi zo slovenskej LGBTI komunity budú Richard Joseph Langdon a Dušan Martinčok. Richard je transrodový Róm pracujúci v komunitnom a poradenskom centre PRIZMA Košice. Dušan získal
Cenu Inakosti 2019 za pozitívne zviditeľnenie. S partnerom uzavrel manželstvo v Luxembursku a napriek tomu, že Slovensko ich zväzok neuznáva, sa rozhodli vrátiť a žiť tu. Od roku 2011 realizuje komunitný projekt Susedia na dvore, v rámci ktorého v jednom z bratislavských vnútroblokov organizuje množstvo akcií pre susedov aj cudzích ľudí. Taktiež spoluzakladal občianske združenie Zrejme, ktoré sa venuje medzigeneračnému dialógu.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?