Flamenco muzikál v Teátre Wüstenrot

8.12.2006
Páčil sa vám článok?

Teátro Wüstenrot obohatilo bratislavskú divadelnú scénu o muzikál, ktorý sa spracovaním spája s vášnivými rytmami španielskej Andalúzie. Najslávnejší rytiersky román Don Quijote podľa románu Miguela de Cervantes Saavedru pripravili divadelníci v podobe flamenco muzikálu.

Aj tým si pripomenuli 400 rokov od prvého vydania svetoznámeho príbehu sluhu a jeho pána. V Teátre Wüstenrot rozpráva príbeh rytiera Dona Quijota a sluhu Sancha Panzu. Sancho Panza v činohernej role sprevádza svojho pána, aj divákov, hovoreným slovom celým dejom. Predstavenie tak nadobúda podobu rozčítanej knihy, ktorej slová sa premietajú na veľkom plátne a pred ním tancujú svoj horkokrvný tanec vášniví Španieli.

Práve v tomto uvedení tak dostal tanečný súbor Los Remedios príležitosť skĺbiť svoje umenie s hereckým majstrovstvom. Los Remedios sa špecializuje na tvorbu a interpretáciu hudby inšpirovanej andalúzskym folklórom. Využíva hlavne jeho jedinečnú rytmiku a melódiu a obohacuje ho aj o prvky džezu a vážnej hudby.

Choreografie sa ujal Ramón Martinez a v réžii Pavla Uhera tak vzniklo dynamické divadlo, kde sa netúlate s melancholickými spoločníkmi Cervantesovho diela len tak, prevaľujúc slová zľava doprava, ale si aj zatancujete. Neviem, či zámerne, ale v Bratislave podľa námetu rytierskeho románu vznikli za posledný mesiac dve inscenácie Dona Quijota. V Štúdiu L+S podávajú hovorený príbeh českí herci Jiří Lábus a Oldřich Kaiser.

Predstavenie Teátra Wüstenrot je z celkom iného súdka, takže sa vôbec nedá hovoriť o „konkurenčnom“ divadelnom kúsku. V Teátre dominuje tanec a činoherní herci (Stano Dančiak, Ivan „Tuli“ Vojtek) tvoria podstatnú, ale predsa len kulisu tanečným „výčinom“ Dona Quijota (Matúš Kohútek). Na scéne sa odohrávajú vášnivé tance lásky, ale aj súboje mladých mužov, ktorým ženy spenili krv. Príbeh a tanec na javisku sprevádza živá hudba.

Páčil sa vám článok?