Začína sa advent, čas príprav na Vianoce

1.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Poslednou novembrovou nedeľou sa skončil kresťanský cirkevný rok. Katolíci ju nazývajú Nedeľou Krista Kráľa, evanjelici Nedeľou večnosti.

Nový cirkevný rok sa začne nasledujúcou nedeľou 3. decembra, ktorá zároveň otvorí predvianočné pôstne obdobie - advent. Príprava na narodenie Ježiša Krista, čiže jeho prvý príchod, trvá štyri nedele.

Štvortýždňové obdobie adventu je pre veriacich najmä časom duchovnej prípravy a pokánia pred slávením Vianoc, radostnej spomienky na Narodenie Pána. V tomto období sa veriaci v katolíckych, evanjelických a ďalších kresťanských chrámoch schádzajú k modlitbám a zamysleniam.

Keďže tento rok 24. december pripadne na nedeľu, zažijeme najkratší možný advent. Vianočný predvečer sa kryje s poslednou adventnou nedeľou.

Slovo advent pochádza z latinského adventus a znamená príchod. Symbolom adventného obdobia, ktoré trvá štyri týždne, je adventný veniec so štyrmi sviecami - tie sa postupne zapaľujú počas štyroch adventných nedieľ. Postupne do Vianoc sa zapaľuje jedna sviečka za druhou. Najčastejšie sú tmavomodré alebo fialové symbolizujúce liturgické farby adventných nedieľ.

Východné cirkvi, vrátane gréckokatolíkov, nazývajú pôst pred Vianocami Filipovka, pretože sa začína po sviatku svätého Filipa. Je o niečo dlhší ako advent - jeho trvanie je pevne stanovené na štyridsať dní.

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie