V kostole budú hrať Jiří Stivín a Zlaté husle

1.12.2006
Páčil sa vám článok?

Priatelia charizmatického hudobníka Jiřího Stivína tvrdia, že patrí medzi ľudí, ktorí si najradšej všetko robia sami. Ak je hladný, uvarí si krupicovú kašu alebo šunku s vajcom. Sám si vyrába obaly na platne a CD, sám si svoju hudbu nahráva, dokonca sa sám fotografuje.

A sám dokáže hrať na všetko, do čoho sa dá fúkať o čom presvedčí publikum na bratislavskom koncerte 12. decembra o 19.00 vo Veľkom evanjelickom kostole, kde vystúpi spolu s hudobným zoskupením Zlaté husle. Výnimočný projekt, ktorý mal premiéru na Slovensku v novembri 2005, nerešpektuje žánrové delenie a potvrdzuje, že hudba je len dobrá alebo zlá.

Koncert prechádza hudbou troch storočí od variácií Bacha, Vivaldiho, Telemanna, cez džezové a folklórne témy až po úpravy beatlesoviek v novom rozmere. Dokazuje, že charizmatická legenda starej muziky a džezu - Jiří Stivín dokáže hrať na všetko, do čoho sa dá fúkať a na všetky konce nástrojov nie pre efekt, ale pre hľadanie nových polôh a vzrušenie diváka. Ten zvyčajne ani netuší, že najlepšia cimbalovka Zlaté husle môže znieť ako sláčikový orchester, swingové obsadenie, alebo že cimbal, je vlastne cembalo.

Zlaté husle tvoria Martin Sleziak (husle), Róbert Puškár (husle, panová flauta), Martin Budinský (cimbal), Peter Parničan (husle), Peter Gabriel (viola), Milan Hronček (viola), Peter Paškaj (kontrabas).

Páčil sa vám článok?