Príďte na Konkurz Prešporského divadla

1.12.2006
Páčil sa vám článok?

O tom, že dobré divadlo sa dá robiť bez slov a zároveň veľa povedať, vás bez pochýb presvedčí najnovšie divadelné predstavenie Prešporského divadla, ktoré uvádza autorský „kus“ s názvom Konkurz.

Pod Konkurz sú podpísaní autori Ivan Blahút, Judita Hansman, Števo Richtárech a Stano Staško. Režisérom predstavenia je Ivan Bahút, v postavách Herec 1, Herec 2 a Herečka účinkujú Judita Hansman, Števo Richtárech a Stano Staško. Toľko fakty. S premiérami, ktoré odohrali menšie divadlá túto jeseň a ktoré výrazne reflektujú na súčasnosť, sa roztrhlo vrece pod nebesami a obsypalo zem, presnejšie bratislavskú divadelnú scénu. Akoby ľudia (najmä mladí) začali byť neskonale unavení z ponuky a dopytu, značkových džínsov, rozvrátených vzťahov, nefunkčných rodín a nenaplnených túžob. To sú všetko témy, ktorým sa venuje aj Prešporské divadlo.

Zameriava sa však najmä na umenie. Zareže hlboko do mäsa, až ku kosti a krv, ktorá zasiahne červenou kvapkou aj diváka, hovorí, priam kričí, o túžbe divadelníkov robiť umenie. Jediné slová, ktoré v predstavení zaznejú, sú texty Moliéra, Čechova a Shakespeara. To Rómeo stojí pod balkónom Júlie a čaká na odpoveď. Čakajú aj aktéri Prešporského divadla. Dostáva sa im do rúk však len útržok z novín, ktoré ich pozývajú na konkurz - na moderátora erotickej relácie, na rosničku, zabávača či sprievodcu moderného tanca zvaného hip-hop. A keď príde unavený umelec z takéhoto na ctiutŕhačského konkurzu domov, niet kde skloniť hlavu. Herec 1 miluje Herečku, tá miluje Herca 2 a ten miluje Herca 1. Vyjadriť pohybom zložitosť takýchto vzťahov či životný pocit z prekérnej situácie a zároveň zaujať diváka, nie je jednoduché. „Prešporáci“ to vedia.

Keďže Prešporské divadlo nemá vlastnú strechu nad hlavou, predstavenie Konkurz môžete vidieť v Štúdiu 12 na Jakubovom námestí 12.

Páčil sa vám článok?