V Slovenskom rozhlase je výstava obrazov V. Hložníka k umelcovej storočnici

22.10.2019

Zdroj: TASR - Pavol Zachar

Páčil sa vám článok?

VH - 100 obrazov je názov multimediálnej výstavy diel jedného z najvýznamnejších predstaviteľov slovenského výtvarného umenia Vincenta Hložníka. V deň 100. výročia umelcovho narodenia ju v utorok otvorili v Slovenskom rozhlase v Bratislave ako poctu výnimočnému maliarovi.

Stovka obrazov a grafických listov z rôznych období tvorby Vincenta Hložníka je nainštalovaná na troch poschodiach rozhlasovej obrátenej pyramídy. Ide o kolekciu diel, ktoré v roku 1993 umelec daroval pri príležitosti vzniku Slovenskej republiky na Národný poklad SR. Doteraz ich spravovala Matica slovenská.

"Veľmi dôležité je to, že sám vyberal tieto práce, vedel urobiť skvelý výber, lebo chcel, aby to bolo veľmi dôstojné," povedal profesor Ľudovít Petránsky. "Existencia človeka v dobrom i zlom zohrávala veľkú úlohu v jeho tvorbe, ktorú predstavovali maľba, ilustrácia, grafika, ale aj vitráže a ďalšie práce do architektúry," uviedol teoretik a historik výtvarných umení ďalej k Hložníkovi.

Zdroj: TASR - Pavol Zachar

Podľa Petránskeho vedenie RTVS prejavilo vzácnu iniciatívu realizovať výstavu. "Patrí im vďaka za to, pretože tieto práce sa dostávajú po prvý raz pred verejnosť," konštatoval ku kolekcii, ktorá predstavuje oblúk 30 rokov - od začiatku 60. rokov do začiatku 90. rokov 20. storočia, z maliarskych techník sú zastúpené olejomaľba na plátne, pastel a tempera na papieri, z grafických zase technika hĺbkotlače (suchá ihla, lept). Výber obsahuje komorné (napríklad Jazdec II, Bojovník), ale aj veľkoformátové (Veľká apokalypsa, Nazeranie I, II, III) obrazy a nechýba ani kolekcia 20 grafických listov.

Ľudovít Petránsky starší:

Zdroj: TASR - Pavol Zachar

Dlhodobá expozícia na 6., 7. a 8. poschodí budovy Slovenského rozhlasu prináša všetky dôležité tematické okruhy a významové akcenty Hložníkovej maliarskej tvorby. Rozdelené sú do desiatich okruhov, ktoré sú prezentované prostredníctvom QR kódov. Okruhy ako napríklad Chápanie zmyslu existencie, Ajhľa, človek, Postavenie človeka v jeho svete, Motív apokalypsy či Don Quijote - smutný bojovník sprevádzajú návštevníka výstavou a dávajú mu predstavu o dôležitých aspektoch umelcovej tvorby, jeho filozofických východiskách i ľudských mravných princípoch. "Keď sme s Jurajom Čutekom v Martine preberali obrazy, bolo nám jasné, že ich sila a odkaz najlepšie vynikne vo voľnom priestore, v priestore, ktorý maliar ľudského svedomia Vincent Hložník tak miloval," uviedol na utorkovej vernisáži generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník, ktorý výstavu k 100. výročiu majstrovho narodenia inicioval.

Zdroj: TASR - Pavol Zachar

Matica slovenská poskytla verejnoprávnemu rozhlasu a televízii Hložníkove obrazy na jeden rok. Multimediálna prezentácia pokračuje v kostole klarisiek, kde môžu návštevníci obdivovať návrhy vitráží, ktorým sa umelec venoval v sakrálnych objektoch. "Robil ich pre kostol v Zborove nad Bystricou na Kysuciach, aj spolu so svojou rodinou, s dcérou Zuzanou a zaťom Ľubom Zelinom," povedal kurátor výstavy Ľudovít Petránsky ml. "Hložník ani zďaleka nekončí maľbami, pastelmi, temperami, grafikami, ani návrhmi na vitráže, jeho tvorba je veľmi obsiahla, sú tam ilustrácie pre deti, tvorba známok, a podobne. Vincent Hložník je mnohovrstevnatá osobnosť slovenského výtvarného umenia," podčiarkol.

(TASR) 

Páčil sa vám článok?