Slovenská filharmónia otvorí svoju 71. koncertnú sezónu. Na čo sa môžete tešiť?

16.10.2019
0
James Judd, Slovenská filharmónia

Zdroj: Peter Brenkus

Páčil sa vám článok?

Slovenská filharmónia (SF) otvorí svoju 71. koncertnú sezónu slávnostne. Po úvodnom koncerte 55. ročníka Bratislavských hudobných slávností (BHS) v septembri prináša otváracie koncerty 24. a 25. októbra, ktoré sú zároveň Slávnostné koncerty k 70. výročiu vzniku SF.

Dnes o tom informoval generálny riaditeľ SF Marian Lapšanský. Post šéfdirigenta SF zastáva britský dirigent James Judd (na fotografii). Na Slávnostných koncertoch s orchestrom SF uvedie Symfóniu č. 8 G dur Antonína Dvořáka, ktorá zaznela na prvom koncerte 27. októbra 1949 v Historickej budove Slovenského národného divadla pod taktovkou profesora Ľudovíta Rajtera. Generálny riaditeľ SF pripomenul umelecké impulzy, ktoré v začiatkoch dostávala filharmónia od trojice významných dirigentov. Pod vedením Václava Talicha a Ľudovíta Rajtera a neskôr Ladislava Slováka sa pozoruhodne rýchlo zaradila medzi vedúce orchestre stredoeurópskeho regiónu. Vďaka hosťujúcim dirigentom svetového formátu (Sergiu Celibidache, Claudio Abbado...) získala medzinárodný rešpekt a uznanie. "Slovenská filharmónia výrazným spôsobom stimulovala rozvoj slovenského symfonizmu," podčiarkol Lapšanský.

Na programe jubilejných koncertov je tradične aj slovenské dielo, v prvej časti zaznie monumentálny počin slovenského skladateľa Vladimíra Godára Dariačangin sad, mýtus podľa Otara Čiladzeho pre violu, violončelo a orchester, v ktorom dostanú príležitosť ako sólisti violončelista Jozef Lupták a violista Martin Ruman.

V 71. koncertnej sezóne SF bude opäť jej hosťom dirigent svetového renomé Juraj Valčuha, ktorý s telesami SF uviedol na BHS Stabat mater Antonína Dvořáka. Debutovo sa v sezóne predstavia Španiel Pablo Gonzáles, šéfdirigent a umelecký riaditeľ Varšavskej filharmónie Jacek Kaspszyk a dvaja mladí slovenskí dirigenti Lukáš Pohůnek a Ondrej Olos. Zo sólistov Lapšanský spomenul klaviristov Alexeja Volodina, Stephena Hougha, Hinricha Alpersa či Ivana Klánského, huslistov Svetlina Rousseva, Benjamina Schmida a Dalibora Karvaya.

​Koncertná sezóna 2019/2020 potrvá do 14. júna, abonentom a návštevníkom ponúka 13 koncertných cyklov, napríklad Symfonicko-vokálny, Hudba troch storočí, Populárny cyklus, Organové koncerty, Hudba v chrámoch. "Ostávame pri osvedčených cykloch, dôraz dávame na rad koncertov pre mládež," povedal Lapšanský s tým, že SF s veľkým úspechom pokračuje v príprave detí materských škôl na prvý styk s hudbou a prostredím koncertnej sály.

Filharmónia rovnako kladie akcent na uvádzanie slovenskej hudby. V koncertnej sezóne 2019/2020 pripravila sedem svetových premiér slovenských skladateľov a slovenskú premiéru diela Iris Szeghy V parku môjho otca. "Veľkou chuťovkou budú veľké oratóriá," dodal Lapšanský k uvedeniu veľkého oratória Edwarda Elgara Gerontiov sen pre sóla, zbor a orchester i oratória Raj a Peri Roberta Schumanna. Zaujímavosťou bude tiež uvedenie Symfónie č. 2 Es dur bratislavského rodáka Franza Schmidta.

Dramaturgickú ponuku doplnia tradičné vianočné koncerty, silvestrovský a novoročný koncert a nebudú chýbať ani obľúbené melódie filmovej hudby. "Budú to až štyri koncerty medzi 16. a 19. aprílom, téma koncertov filmovej hudby pre tento rok budú slávne melódie z oscarových filmov," doplnil dramaturg SF Juraj Bubnáš. Upozornil tiež na premiérové uvedenie skladby slovenského skladateľa Petra Zagara Monolit, ktorá vznikla na objednávku SF. Koncertná sezóna 2019/2020 prinesie diela i ďalších slovenských autorov - Jána Cikkera, Ľubice Čekovskej, Alexandra Moyzesa, Dušana Martinčeka. "Slovenská hudba nebude chýbať aj v komorných cykloch a v cykle Slovenského komorného orchestra (SKO)," dodal Bubnáš.

Počas 71. sezóny sa všetky telesá filharmónie predstavia na zahraničných koncertných pódiách, SF v Českej republike a Číne, Slovenský filharmonický zbor (SFZ) v ČR, Srbsku, Nemecku a SKO uvidí Južná Kórea.

(TASR) 

Páčil sa vám článok?