VIDEO: Digitálne kino 1955 - 1975 ponúka vzácnosti aj kuriozity

24.9.2019
V kine lumiére bude prehliadka súčasnej ruskej kinematografie - kino_lumiere
Páčil sa vám článok?

Vo Filmotéke bratislavského Kina Lumiére odštartovala v pondelok dlhodobá prehliadka digitálne reštaurovaných filmov Digitálne kino 1955 - 1975. "Prinesie na plátno pozoruhodné krátke filmy i mnohé rarity z archívnych zbierok Slovenského filmového ústavu," informovala TASR tlačová tajomníčka SFÚ Simona Nôtová s tým, že viaceré diela v ich digitálne reštaurovanej podobe uvidí verejnosť v kine prvýkrát.

V ére digitálneho kina sa pre inštitúcie filmového dedičstva stala digitalizácia kinematografických diel nevyhnutnosťou. Na túto požiadavku doby zareagoval aj SFÚ, ktorý v roku 2014, vďaka národnému projektu Digitálna audiovízia, vybudoval a sprevádzkoval pracovisko na digitalizáciu audiovizuálnych diel z ich 35 mm a 16 mm filmových pásov. Odvtedy v ňom digitalizuje a digitálne reštauruje slovenské audiovizuálne dedičstvo. "Prehliadka Digitálne kino 1955 – 1975 vo Filmotéke Kina Lumiére, ktoré v súčasnosti ako jediné kino na Slovensku cieľavedome uvádza filmy z ich pôvodných 35 mm nosičov, má za cieľ upozorniť na potrebu digitalizovania filmov a predstaviť vybrané krátke diela, ktoré prešli týmto procesom," ozrejmila Nôtová.

Zostavovateľom prehliadky je Marián Hausner, riaditeľ Národného filmového archívu SFÚ. Z digitálnych kópií bude podľa neho uvedených spolu 65 filmov v desiatich chronologicky komponovaných programoch: "Treba však zdôrazniť, že digitálne kópie kinematografických diel nenahrádzajú ich pôvodné filmové nosiče, len rozširujú možnosti sprístupňovania filmového dedičstva."

Jednotlivé pásma nájdu diváci v programe raz mesačne, radené sú podľa rokov ich vzniku a tvoria ich najmä dokumentárne, ale aj animované a reklamné filmy, pod mnohými z nich sú podpísaní významní slovenskí tvorcovia. Hausner hovorí, že pri ich zostavovaní išlo o čo najväčšiu rôznorodosť: "V rámci prehliadky bude možné vidieť špičkové diela, napríklad Poznačení tmou Štefana Uhra, Fotografovanie obyvateľov domu Dušana Trančíka alebo Majstrovstvá sveta Milana Černáka, ale aj tie, čo by sa mohli označiť za kuriozity, ako sú filmové reklamy alebo dobové upútavky na hrané filmy."

Prvé pásmo prezentovalo osem filmov z rokov 1955 - 1958, konkrétne tituly Jablko poznania Vlastimila Herolda, Prvá brázda Štefana Uhra, Trať voľná Petra Solana, Myjavský muzikant Ladislava Kudelku, Čo povie matka Petra Schulhoffa, Tatranský národný park Karola Skřipského, Horské slnko Dimitrija Plichtu a Ľudia na vode Martina Hollého. Diváci moli vidieť aj tri filmové reklamy propagujúce nákup elektrospotrebičov.

(TASR)

Páčil sa vám článok?