Zomrel scénograf, režisér a etnograf Viliam Ján Gruska

23.9.2019

Zdroj: FB M.J.

Páčil sa vám článok?

V pondelok 23. septembra, deň pred 83. narodeninami, zomrel v Bratislave scénograf, pedagóg, etnograf, dramaturg, scenárista a režisér Viliam Ján Gruska. TASR o tom informoval Július Jackuliak, manažér tanečného súboru Lúčnica. S umeleckým telesom spájala Grusku dlhoročná spolupráca.

Viliam Ján Gruska pôsobil v Lúčnici v 50. rokoch ako tanečník, sólista a choreograf, v 60. rokoch absolvent Fakulty architektúry a pozemného staviteľstva na SVŠT v Bratislave pracoval ako pedagóg tanca a choreograf v ľudovom súbore Technik. V rokoch 1962 až 1971 pôsobil Gruska v Slovenskej televízii ako vedúci konštrukčného oddelenia, vedúci scénografickej výroby či vedúci odboru scénografie. Od roku 1985 bol tiež pedagógom na Katedre scénografie Divadelnej fakulty Vysokej školy múzických umení. Počas svojej kariéry sa podieľal na vytvorení ľudových festivalov a slávností, spolupracoval na filmových a televíznych projektoch.

Osobnosť Viliama Jána Grusku si pripomenie aj RTVS, v pondelok o 22.25 h na Dvojke v portréte z cyklu GEN.sk a v utorok (24. 9.) o 12.30 h takisto na Dvojke v dokumente Rodiská a doliny. Rozhlasový redaktor a moderátor Martin Jurčo si na zosnulého pána Grusku zaspomínal takto: "Vo štvrtok sme si na bratislavskej stanici podávali ruky - ako vždy, jeden z vlaku a druhý na vlak. A popri letmom zastavení hovoril, na čom práve robí - ako vždy pod pazuchou mal dosky s nejakými návrhmi. Scénograf VILIAM GRUSKA bol stále na cestách, aj keď mal po osemdesiatke. Zomrel dnes ako 83-ročný, len deň pred narodeninami. Stále mal nové a nové nápady a spolupracoval s celým radom folkloristov na rôznych programoch. Aj my sme sa stretli na viacerých prenosoch, napríklad z Terchovej alebo viackrát z Trenčianskych Teplíc. Spolupracoval aj s muzikantmi z Červeníka, pripravoval napríklad javisko k programu o Eve Kostolányiovej. Bol obdivuhodný vo svojej všestrannosti."

(TASR)

Páčil sa vám článok?