Pečený vôl, Mikuláši a snehová kalamita

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Mikuláš s takmer všetkým, čo k nemu patrí, prilákal v sobotu 6. decembra do centra mesta také davy ľudí, že čerstvo napadnutý sneh sa im priam topil pod topánkami. Neprekážalo.

Veď na Františkánskom námestí sa už od piatku opekal vyše tristokilový vôl permanentne polievaný pivom, na Hlavné i Hviezdoslavovo námestie mali prísť Mikuláši a jarmočné predvianočné stánky sa priam prehýbali pod dobrotami.

Pečený vôl sa v Bratislave naposledy podával pred 257 rokmi, a tak nečudo, že viac ako tisíc zvedavcov si muselo vystáť skoro nekonečný rad, kým sa dostali k svojej porcii vola. Pravda až po tom, čo delikatesu ochutnal starosta Starého Mesta Andrej Ďurkovský a primátor Bratislavy Peter Kresánek. Podľa aktérov podujatia - združenia Devínska brána - sa od roku 1741 v meste dosť premnožili voly, a tak sa „znovuoživením tejto historickej tradície pokúsime opäť zredukovať ich počet“.

Kým gurmáni koštovali (ochutnávka vola trvala do neskorého večera) na Hlavnom námestí a neskôr na Hviezdoslavovom námestí sa na radosť tisícov detí aj ich rodičov rozžiarili dva vianočné stromy. Zatiaľ, čo Mikuláš na Hlavnom námestí rozdával deťom dobroty, v priestoroch Incheby sa zišlo takmer 1800 detí z detských domovov na benefičný koncert ÚSMEV AKO DAR, ktorého mottom bola veta “Každé dieťa raz bude mať svojich rodičov”.

Pred Národné divadlo prišiel nefalšovaný Mikuláš so sprievodom v koči s nefalšovaným dvojzáprahom, a cez masu ľudí sa ledva dostal. „Chcete, aby som rozsvietil vianočný strom?“ spýtal sa a odpoveďou mu bolo zborové „Áno“. Vianočný strom charity zažiaril a na námestí zavládla naozajstná predvianočná atmosféra. Pred drevený Betlehem sa kúsok po kúsku posúval rad a celé námestie sa rozjasnilo pestrofarebným ohňostrojom.

Teda - po rokoch Mikuláš, ako má byť, so snehom, ale aj so snehovou kalamitou a s dopravnými zápchami. No predovšetkým s radosťou v očiach detí. A o to vlastne ide, či nie?

(vin)

Obnovenie tradície pečenia vola sa na bratislavskom Františkánskom námestí stalo lákavou atrakciou. Na chutnej „volovine“ si pomaškrtili stovky Bratislavčanov, ktorí túto pochúťku zapíjali vareným vínkom.
FOTO - Roman Benický

Páčil sa vám článok?