Ako sa trávia Vianoce vo svete

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Vianočné sviatky, ako ich poznáme v našich zemepisných šírkach, nesprevádzajú v krajinách, kde sa Vianoce svätia, rovnaké zvyky. Odlišnosti sú nielen v samotnej príprave, ale i v priebehu týchto sviatočných dní. Takže aký je rozdiel medzi Vianocami u nás a inde vo svete?

TALIANSKO: V krajine na Apeninskom polostrove sa vianočné sviatky oslavujú podobne ako u nás. Jedným z rozdielov je to, že Taliani majú vždy živý vianočný stromček, spravidla jedličku. Darčeky sa otvárajú až po polnoci z 24. na 25. decembra. Väčší dôraz ako na večeru 24. decembra sa kladie na obed v prvý sviatok vianočný, pri ktorom sa schádza celá rodina.

VEĽKÁ BRITÁNIA: Vianoce na ostrovoch nie sú prísne rodinnými sviatkami ako u nás, preto je zvykom, že Briti po tieto dni chodia na rôzne večierky a party. K anglickým Vianociam neodmysliteľne patrí tradičný nákyp - Plum puding, ktorý sa pripravuje s týždenným predstihom. Staré receptúry tvrdia, že čím je nákyp starší, tým je chutnejší. Na sviatočný stôl 25. decembra sa podáva plnená pečená sliepka, hus, najčastejšie však morka. Darčeky nosí Santa Claus 24. decembra a zostávajú vystavené na čestnom mieste až do Troch kráľov.

ŠPANIELSKO: Pod Pyrenejami je hlavným vianočným pokrmom jahňacina, alebo ovčie či kozie mäso, v niektorých oblastiach tradičná morka. Na pobreží dominujú ryby a iné plody mora. Z cukroviniek prevládajú všetky možné druhy mandľových koláčov. Darčeky sa rozdávajú až na Troch kráľov, ktorí prechádzajú ulicami španielskych miest a dedín a rozdávajú malé darčeky.

USA: Spojené štáty sú zmesou rôznych kultúr a národností, preto i vianočné zvyklosti sú rôzne. Američania kladú väčší dôraz na oslavu 25. decembra, na tzv. Christmas Day, keď sa zídu pri večeri pripravenej z moriaka. Druhý deň, čo je u nás 2. sviatok vianočný, sa v Amerike neoslavuje. Vianočný stromček však v Amerike zdobia už niekoľko týždňov pred Vianocami. Ak by ste chceli vyskúšať, ako chutí pravá americká vianočná morka, pripájame jeden z receptov na jej prípravu.

Pečená morka

Na prípravu potrebujeme morku, jedlé gaštany, maslo, mäsový vývar, mleté čierne korenie, soľ, tymián, muškátový orech a petržlenovú vňať.

Tuk a pečeň z morky nadrobno posekáme. Gaštany na jednej strane narežeme a varíme tak dlho, aby sa dali ľahko olúpať. Olúpané ich uvaríme v mäsovom vývare, prelisujeme a zmiešame s morčacím tukom a pečeňou. Pridáme mleté čierne a posekanú petržlenovú vňať. Rozriedime vývarom z gaštanov. Morku naplníme plnkou, zašijeme a pečieme na masle za stáleho polievania.

(brn)

Páčil sa vám článok?