Aj Bratislava chce byť útočiskom pre prenasledovaných zahraničných umelcov

17.9.2019
Matúš Vallo a sudánsky karikaturista

Zdroj: FB/Matúš Vallo má rád Bratislavu

Páčil sa vám článok?

Primátor Matúš Vallo viackrát povedal, že naše hlavné mesto je tu pre všetkých ľudí. Bol by rád, keby sa Bratislava stala súčasťou unikátneho projektu moderného sveta, ktoré bude prijímať umelcov, ktorí sú vo svojich krajinách prenasledovaní. V piatok spolu s poradkyňou pre kultúru Zorou Jaurovou privítal v Primaciálnom paláci sudánskeho karikaturistu Khalida Albaiha.

Na stretnutí boli prítomní aj zástupcovia a zástupkyne ICORN, Nadácia Milana Šimečku a BRaK - Bratislavský knižný festival. Na vysvetlenie ICORN je sieť 70 miest sveta, ktoré poskytujú rezidencie prenasledovaným umelcom z celého sveta. Sú to umelci, spisovatelia, či žurnalisti, ktorí sú vo svojich rodných krajinách ohrození na živote a perzekuovaní kvôli svojej práci, kvôli prejaveniu názoru.

Bratislava má podľa primátora záujem stať sa súčasťou takejto platformy. S programovou riaditeľkou ICORNu Elisabeth Dyvik sa bratislavský primátor Matúš Vallo rozprával o ich skúsenostiach v iných mestách a o benefitoch takejto medzinárodnej spolupráce. Podľa primátora ešte chvíľu potrvá, kým Bratislava bude môcť privítať prvého takéhoto umelca alebo umelkyňu, ale určite to bude stáť za to.

(bl)

Páčil sa vám článok?