Projekt Moje povstanie 2 nedostal dotáciu zo štátneho fondu a financie naň zháňajú pomocou verejnej zbierky

1.8.2019

Zdroj: MW Promotion

Páčil sa vám článok?

Tvorcovia filmového projektu Moje povstanie 2 ohlásili ukončenie nakrúcania 6 poviedok v exteriéroch. Zároveň sa rozhodli osloviť verejnosť a priaznivcov projektu s neobvyklou žiadosťou po tom, čo im Audiovizuálny fond SR (AVF) zamietol dotáciu na realizáciu diela.

„Súčasní mladí ľudia nevedia o našej nedávnej, či vzdialenejšej minulosti a nielen o našej, takmer nič a aj tento projekt bez sprievodného elementu sa mi zdá marný,“ znie jedno zo zdôvodnení zamietnutia dotácie zo strany Audiovizuálneho fondu.

„Moje Povstanie 2 je produkčne náročný projekt. Z hľadiska ľudského nasadenia, ale najmä toho finančného. Rozhodnutie AVF síce rešpektujeme, ale s argumentáciou v odôvodnení nesúhlasíme. Podľa nás totiž určite nie je márne pripomínať si odkaz SNP, ani ho približovať mladšej generácii jej blízkymi výrazovými prostriedkami,“ uviedol spoluautor námetu Martin Marko z MW Promotion.

Zdroj: MW Promotion

​Vzdelávacie centrum Múzea SNP v Banskej Bystrici, ako aj mnohí učitelia dejepisu na stredných aj základných školách používajú napríklad príbehy z Moje Povstanie 1 ako doplňujúci materiál k výkladu a pochopeniu atmosféry v čase SNP.

Predstavitelia všetkých hlavných postáv účinkujú v projekte bez nároku na honorár – ide o mladej generácii dobre známe tváre (speváci a hudobníci Katarína Knechtová, Mária Čírová, Michal „Ego“ Straka, moderátor Matej „Sajfa“ Cifra, youtuber Daniel „GoGo“ Štrauch), ale aj herecké stálice a legendy (Zuzana Kronerová, Stanislav Štepka, Ján Koleník, Ján Jackuliak). Ani to však bez dotácie od AVF nestačí na zabezpečenie rozpočtu v požadovanej výške.

Celkové náklady sa pohybujú na sume 299 375 eur. Od Audiovizuálneho fondu však projekt nezískal ani euro.

„Celková cieľová čiastka, ktorá umožní dokončiť celý projekt vo vysokej a profesionálnej kvalite je cca 40 000 eur. Osobne za agentúru MW Promotion a zakladateľov zbierky garantujem, že každé jedno prijaté euro využijeme na pokrytie nákladov spojených s projektom Moje Povstanie 2. Všetky pohyby a použitie finančných prostriedkov bude môcť verejnosť sledovať na transparentnom účte,“ dodáva  Marko.

Zdroj: MW Promotion

​Pásmo príbehov hrdinstva obyčajných ľudí režiséra Juraja Štepku a scenáristu Petra Rajčáka odvysiela RTVS v auguste 2019 pri príležitosti 75. výročia Slovenského národného povstania.

Viac o projekte a výzve tu:  https://www.mojepovstanie.sk/#zbierka

Transparentný účet Moje povstanie:  https://www.transparentneucty.sk/#/ucet/SK6609000000005160447509

SK66 0900 0000 0051 6044 7509

​(ars)

Páčil sa vám článok?